Başkanlık sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “M çiçeği testi ne zaman yapılmalı?”, “M çiçeği belirtileri nelerdir?”, “M çiçeği belirtileri olan kişi ne yapmalı?”, “M çiçeği nasıl tedavi edilir?” gibi soruların cevapları verildi.
Hastalık hakkında paylaşılan sorular ve yanıtlar şu şekildedir:
M çiçeği nedir?
M çiçeği, klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzeyen, nadiren ölümcül olabilen, hayvandan insana bulaşan viral bir hastalıktır. İnsandan insana da bulaşabilmektedir.
M çiçeği testi ne zaman yaptırılmalı?
M çiçeği olduğunu düşünen veya M çiçeği olan biriyle teması olan kişiler, bir sağlık kuruluşuna danışmalı ve doktorun kararıyla test yaptırmalıdır.
M çiçeği belirtileri nelerdir?
M çiçeği genellikle ateş, solunum sistemi belirtileri, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları ve belirli cilt döküntüleri olarak kendini gösterebilir.
M çiçeği belirtileri olan kişi ne yapmalı?
Eğer yeni veya açıklanamayan bir cilt döküntüsü fark edilirse, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve temas kurulana kadar izole olunmalıdır. Ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük belirtileri azalana kadar izolasyon devam etmelidir.
M çiçeği nasıl tedavi edilir?
Şu anda M çiçeği için özel bir tedavi bulunmamaktadır, ancak antiviral ilaçlar kullanılabilir ancak etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır.
Evcil hayvanıma M çiçeği virüsü bulaşabilir mi?
M çiçeği, zoonotik bir hastalıktır ancak evcil hayvanlar için yüksek risk oluşturmamaktadır.