DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeğinin Covid-19’a göre daha kolay kontrol altına alınabileceğini belirtti. DSÖ geçen hağta M çiçeğini uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti ve virüs hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harris, M çiçeği virüsünün iki genetik türü olduğunu açıkladı ve 2023 yılı boyunca beklenenden daha fazla vakanın tespit edildiğini söyledi. Bu durumun diğer ülkelere de yayıldığını belirterek özellikle çocuklarda yüksek ölüm oranlarının olduğunu vurguladı.
Harris, M çiçeği virüsünün yeni türü olan Klad 1b’nin özellikle çocuklar arasında hızlı bulaştığını ve yüksek ölüm riski taşıdığını dile getirdi. Özellikle çocuklar ve yerinden edilmiş insanlar gibi savunmasız gruplar için virüsün tehlikeli olduğunu belirtti. Hastalığa yakalananların ciltlerinde döküntüler oluştuğunu ve tedaviye ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak henüz M çiçeği virüsüne karşı spesifik bir tedavi olmadığını açıkladı.
M çiçeği virüsüne karşı aşılar geliştirilmiş olsa da kitlesel aşılama önerilmediğini belirtti. M çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasını istemediklerini ve pandemi haline gelmesini önlemek için aşılamaya ve halk sağlığı önlemlerine odaklandıklarını ifade etti. Aşı stoklarının yeterli olması ve ihtiyaca göre dağıtılması gerektiğini kaydetti.
Virüsün hava yoluyla değil, yakın temas yoluyla bulaştığını belirten Harris, fiziksel temasın durdurulmasının virüsün yayılmasını engellemek açısından daha kolay olduğunu söyledi. M çiçeği virüsüyle mücadelede şeffaflığın önemli olduğunu ve toplumun hastalıkla mücadeleye katılımının gerektiğini belirtti.
DSÖ, M çiçeği virüsü ile ilgili acil kullanım listesine aşı üreticileri için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu ve diğer ülkelerin onaylı M çiçeği aşılarının olduğunu belirtti. Ayrıca virüsün yayılmasını kontrol altına almak ve pandemiyi önlemek için uluslararası işbirliği ve halk sağlığı önlemlerine odaklandıklarını söyledi.