Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik olarak Rusya topraklarında uzun menzilli füzeleri kullanma izni vermesi ile ilgili olarak ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Matis, Macaristan’ın bu savaşın tırmanmasına karşı bir tutum sergilediğini ve uzun menzilli füzelerin kullanımının, seçimleri kazanmamış bir ABD yönetiminin Avrupa’nın güvenliğini iç politika adına tehlikeye atmasının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
ANKA’dan Narin Diri‘nin aktardığına göre, Matis, NATO ve Ukrayna arasında yarın planlanan acil toplantı öncesinde, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Türkiye’yi ziyaret etmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu ziyaretin, olası provokasyonlara karşı bir dikkatin ortaya konması açısından kritik olduğunu belirtti.
Matis, ABD yönetiminin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler konusundaki yeşil ışığını yakmasına ilişkin olarak, “Asıl amaç, bir sonraki başkan (Donald Trump) için olabilecek en zor durumu hazırlamak. Yani aslında iç politikadan dolayı bütün Avrupa’nın güvenliği ile oynamaya başladılar” dedi. Matis, şu sözlerle duruşlarını ifade etti:
“Bizim duruşumuz çok basit; savaş savaştır, savaş kötüdür, barışın olması lazım, insanların ölmemesi lazım. Tabii ki bu uzun menzilli füzelerin kullanımı durumu daha da kötüleştirir. Şu an oldukça riskli bir zamandayız. Özellikle ABD’nin seçimi kazanmamış bir yönetiminin bu tür adımlar atması, aslında bizi burada yaşayan insanlar için tehlikeye atması demektir. Bu tür provokasyonlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Mark Rutte’nin Türkiye’ye olan ziyareti de bu açıdan önemli. Türkiye mantıklı düşünen bir ülke ve yönetimi mantıklı bir yönetimdir. Duygusal karar vermemek elzem”
Bir sonraki TDT Zirvesi Macaristan’da düzenlenecek
Matis, Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvelerine 2018 yılından beri gözlemci statüsünde katıldığını hatırlatarak, ülkesinin özellikle Doğu’ya açılım politikası bağlamında bu zirvelere önem verdiğini ifade etti. Matis, “Başbakanımız gözlemci olduktan sonra her resmi ve gayriresmi toplantıya katıldı. Gelecek yılın ilkbaharında bir sonraki gayriresmi TDT zirvesi Macaristan’da düzenlenecek” diye belirtti.
Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasındaki arabuluculuk çabaları destekleniyor
Matis, Macaristan ve Türkiye’nin Ukrayna Savaşı’ndaki arabuluculuk çabalarını değerlendirirken, Ukrayna’nın Macaristan’ı arabulucu olarak kabul etmediğini ve Türkiye’nin taraflarla arabuluculuk yapmak için daha iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade etti. Matis, “Ukrayna’da 150 bin kişilik Macar bir azınlık bulunuyor. Bu, Ukrayna ve Macaristan arasında her zaman bir problem oluşturdu” dedi.
Matis bu konuda, “Biz de komşumuzda herhangi bir savaşın olmamasını istiyoruz. Bu savaşın olmaması ve insanların ölmemesi gerekiyor. Diplomatik bir şekilde diğer tüm detayların masada konuşulması önemli” ifadesinde bulundu. Ancak, Ukrayna tarafının 2016’dan itibaren Macar azınlıklara karşı yürüttüğü politikalar nedeniyle ikili ilişkilerin kötüleştiğini belirterek, “Ukrayna konuşmak istemiyor. Konuşmayı istemiyorsa, arabuluculuk zor. Bu konuda başarılı olan tek ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir ve biz de Türkiye’yi destekliyoruz” dedi.
AB’ye yönelik eleştiriler
Matis, Türkiye’nin AB üyeliğinin Macaristan tarafından desteklendiğini belirtirken, ülkesinin AB dönem başkanlığı boyunca