Türkiye, yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak 60 milyar dolarlık katma değer sağlayan madencilik sektörü, uygulanan dezenflasyon politikaları nedeniyle 2024 yılını oldukça zorlu bir şekilde geçirdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik sektörünün finansmana erişimde yaşadığı güçlükler, düşük döviz kurları, yüksek enflasyon ve daralan ihraç pazarları karşısında 2025 yılına da iyimser bakamadığını belirtmiştir. Alimoğlu’nun açıklamalarında, 2025 yılının burada zor yıllar arasına girebileceğine dair kaygılarını dile getirdiği görülüyor.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Denizli İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde, Denizli Sanayi Odası ve Denizli Mermerciler Derneği iş birliğiyle düzenlediği “Maden Sektör Toplantısı”nda konuşan Alimoğlu, orman bedelleri ve ruhsat harçlarının, açıklanan yüzde 44’lük yeniden değerleme oranında artacağını vurguladı. Maliyetlerin artmasına rağmen döviz kurlarının yükselmemesinin zorluklar yarattığını belirten Alimoğlu; “Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz, ancak ihracat yapmak için uygun bir ekosistemin korunmasını istiyoruz. Bugün ihracatçılar, maliyetine hatta zararına satış yapmak zorunda kalıyor.” diyerek sektörün sıkıntılarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, ihracatçı firmaların yurtdışındaki dövizlerini Türk lirasına çevirirken uyguladığı yüzde 2 farkın yüzde 5’e çıkarılmasını talep ettiklerini belirtmiş.
DANIŞTAY’A DAVA AÇTIK
Alimoğlu, “Son günlerde sektörün belini büken gelişmeler oluyor. Bu gelişmeler kapsamında ortak hareket etmeye özen gösteriyoruz.” diyerek sektördeki zorluklara dikkat çekti. Bunun üzerine, 4 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Orman Kanunu’nun 16. maddesinin uygulanmasına yönelik yönetmeliğin madencilik faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemeler getirdiğini belirtti. Alimoğlu, “Bu uygulamaya karşı Danıştay’a iptal davası açtık. Bir madeni işletmeyi faaliyete geçirmek için 8 bakanlık, 7 yasa, 87 yönetmelik, 8 tüzük ve 16 uluslararası sözleşme dâhil 24 farklı kurumsal izin almak zorundayız. Orman izinleri bunlar arasında. Bu durum ruhsat güvencesini ortadan kaldırıyor ve sektörü yok olma noktasına getiriyor.” sözlerini sarf etti.
MEMİŞOĞLU: “2024 YILINI 4,4 MİLYAR DOLAR İHRACATLA KAPATACAĞIZ”
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılında gerçekleştirilen 4,2 milyar dolarlık ihracatın üzerine, 2024 yılını 4,4 milyar dolarlık ihracatla kapatacaklarını açıkladı. Memişoğlu, “İhracatçılarımızı tebrik ediyorum. Ancak bu kurlarla para kazanmadan yapılan ihracatlar zor bir durum.” diyerek, ihracatın geri dönüşüne dair kaygılarını dile getirdi. Yetkililerle yaptığı görüşmelerde ihracatın arttığına dair söylemler ile karşılaştığını ancak bunun kazanç olmadan gerçekleştiğine dikkat çekti. 2025 yılı hedefi olarak 4,7 milyar dolarlık bir ihracat rakamı belirlediklerini ifade ederek, işlenmiş doğal taş ihracatında Türkiye genelinde lider konumda olduklarını belirtti. 2023 yılında 213 milyon dolar, 2024 yılı itibarıyla ise 220 milyon dolarlık işlenmiş doğal taş ihrac