Arama Kurtarma Derneği (AKUT) eski başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım sonrasında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bu sebeple, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açıldığını belirtmekte fayda var. Davanın ilk duruşması, 17 Ekim 2023 tarihinde İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Duruşmaya, tutuksuz sanık olan Nasuh Mahruki ve onun avukatları katılım gösterdi.
Duruşmanın başlangıcında ilk savunmasını yapan Nasuh Mahruki, üzerine atfedilen suçlamalara karşı çıkarak, yalan bir bilgi paylaşmadığını iddia etti. Mahruki, “Hangilerinin yalan olduğu düşünülüyorsa bana söyleyin, ben de bunun yalan olmadığını, sürekli tartışılan bir konu olduğunu buraya gerekirse uzmanlar getirerek kanıtlayayım. Asla Türk milletine yanıltıcı bilgi verecek, yalan söyleyecek bir insan değilim. En yüksek dağlara çıkarak, Türk bayrağı dikmiş, bu bayrağı dalgalandırmış biriyim. AKUT’ta sayısız faydalı çalışmalarım var” ifadelerini kullandı. Bu açıklamaları ile, Milli ve manevi değerlerine ne kadar bağlı olduğunu vurguladı.
Mahruki’nin savunması sırasında dikkat çeken bir diğer nokta ise, tweet attıktan sadece 36 dakika sonra tutuklandığını belirtmesiydi. “Ben tweet attım diye, 36 dakika sonra tutuklandım. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” diyen Mahruki, yaşadığı bu süreci ağır bir haksızlık olarak değerlendirdi. Duruşma sırasında, Mahruki aynı zamanda Ümit Özdağ’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Özdağ’ın, sığınmacıların yarattığı sorunlarla ilgili olarak duruşmaya katılmasının önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Mahruki, ülke genelindeki asayiş sorunlarına da değinerek, güncel olayları örnek gösterdi. Örneğin, bir taksiciye bıçak çeken bir kişinin serbest bırakıldığına, 26-27 suç kaydı bulunan bir kişinin, 27 yaşındaki bir kızı ve bir polisi şehit etmesine rağmen geç tutuklandığına dikkat çekti. Böyle bir ortamda kendisinin bir tweet atmasıyla 36 dakika içinde nasıl tutuklandığını sorguladı.
Duruşma, Mahruki’nin tanık çağırma talebinin mahkeme tarafından reddedilmesiyle sona erdi ve yeni bir duruşma tarihi belirlenerek ertelemeye gidildi. Mahruki’nin bu dava süreci, medya ve kamuoyunda geniş yankı bulurken, adalet sistemine olan güven ve sosyal medyanın etkisi üzerine birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Kamuoyunun gözü, Mahruki’nin yargı sürecine çevrildi ve ilerleyen günlerde bu konunun nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniliyor. Tüm bu gelişmeler, hem Mahruki hem de sosyal medya paylaşımlarının hukuki boyutu açısından önemli bir örnek teşkil ediyor.