AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, Soma ilçesinde merkez üssü bulunan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 01.36’da gerçekleşen deprem, yerin 10,24 kilometre derinliğinde oluştu. Bu deprem sadece Manisa’da değil, aynı zamanda İzmir gibi çevre illerde de hissedildi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 4.8 büyüklüğündeki depremi inceledi. Prof. Dr. Sözbilir’e göre, depremin nedeni doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fay hattının kırılmasıydı. Bölgede iki fay hattı bulunduğunu belirten Sözbilir, bunlardan birinin Soma fayı diğerinin ise Soma ilçesinin kuzeyinde yer alan kuzey-güney uzanımlı fay olduğunu ifade etti. Depremin kaynağını belirlemek için artçı depremlerin dağılımı ve sismolojik analizler gerektiğini vurguladı.
Aynı zamanda Prof. Dr. Sözbilir, bölgede 1919 yılında meydana gelen ve 6.9 büyüklüğünde olan Soma depremini hatırlattı. Bu depremin Soma-Kırkağaç fayından kaynaklandığını belirten Sözbilir, bu durumda 1919 depreminin nedeni olan fayın, şimdi yaşanan depremin kaynağı olabileceğini söyledi. Bu fay hatları üzerinde detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.
Hatırlanacağı üzere 1919 depreminde Soma’da büyük can ve mal kaybı yaşanmıştı. Bu nedenle Prof. Dr. Sözbilir, hem Soma-Kırkağaç fayı hem de kuzey-güney uzanımlı fay hattı üzerinde detaylı hendek tabanlı paleosismolojik araştırmaların yapılması gerektiğini dile getirdi. Bu tür çalışmaların depremin etkilerini en aza indirmek adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sonuç olarak, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem, bölgenin jeolojik yapısını ve fay hatlarını daha detaylı incelemeyi gerektiren bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. Prof. Dr. Sözbilir’in açıklamaları ve çağrısı, gelecekte yaşanabilecek depremlere karşı alınacak önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.