1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Mardin’de 112’ye Gereksiz Çağrılara Ceza!

Mardin’de 112’ye Gereksiz Çağrılara Ceza!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin’den 2024 yılında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrıların %64’ü gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlar sonucu oluştu. Bu çerçevede, çağrı merkezini sıklıkla asılsız sebeplerle arayan toplam 111 kişiye ‘Kabahatler Kanunu’ kapsamında toplamda 201 bin TL ceza kesildi. Mardin 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Hülya Karaboğa, emniyet, sağlık, jandarma, itfaiye, orman, AFAD ve sahil güvenlik birimlerinin acil çağrılarına yanıt verilen merkezde, ilgili kurumlar arasında koordinasyon sağlandığını ve acil durum ekiplerinin en hızlı şekilde olay mahalline ulaşabilmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Merkezde ayrıca Almanca, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerini bilen tercümanlar aracılığıyla turistlere de hizmet verildiği belirtildi. Hülya Karaboğa, engelli vatandaşların da çeşitli uygulamalarla, örneğin engelsiz 112 ve E-Call sistemleriyle, acil çağrı merkezine ulaşabildiğini ve kısa mesaj (SMS) yoluyla da ihbarda bulunabildiğini vurguladı. Ekol sistemine sahip araçların kaza anında otomatik olarak devreye girdiğini ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak acil durum ekiplerine konum bilgisini ilettiği bilgisini paylaştı.

‘994 BİN ÇAĞRIDAN 352 BİNİ VAKAYA DÖNDÜ’

2024 yılına ait istatistik verilerini de paylaşan Karaboğa, şu şekilde devam etti: “2024 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yaklaşık 994 bin çağrı geldi. Bunlardan 352 bini vakaya dönüştü. Vakaya dönüş oranımız %36 civarında, vakaya dönüşmeyen çağrı oranı ise %64’tür. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlara idari para cezası uygulanmaktadır. 2024 yılı içerisinde asılsız çağrı yapan 111 kişiye toplam 201 bin lira idari para cezası kesildi. Eğer gereksiz aramalar devam ederse, bu cerceve içinde kesilecek idari cezalar iki katına çıkarılacaktır. Asılsız çağrı oranları 2019’da %95 olarak kaydedilmişken, 2020’de %90’a, 2021’de %84’e, 2022’de %79’a, 2023’te %67’ye, 2024’te ise %64’e düşmüştür. Bu, oldukça sevindirici bir gelişmedir. Çağrıları yanıtlama süremiz ortalama 1,3 saniye; acil durum ekiplerinin olay yerlerine hareket süresi ise yaklaşık 90 saniye içinde başlamaktadır. Yani, 90 saniye içinde ihbar alındıktan sonra acil durum araçları olay yerine doğru hareket etmektedir. Vatandaşlarımızdan ricamız, 112’yi yalnızca acil durumlarda aramalarıdır. Acil durumlar dışında 112’yi meşgul etmemeleri gerektiği vurgulanmalıdır; zira hattın meşgul olması, acil bir durumda olan vatandaşların 112’ye ulaşamaması anlamına gelir ve bu da potansiyel olarak can ve mal kaybına neden olabilir.

‘LÜTFEN SADECE ACİL DURUMLARDA 112’Yİ ARAYIN’

Merkezde görev yapan personellerden Fatma Öztürk de acil durumların dışında yapılan aramalara dikkat çekerek, “Biz her çağrıya yanıt vermekle yükümlüyüz, fakat gereksiz birçok çağrıyla karşılaşmaktayız. Örneğin, kedisi hasta olan birisi ambulans talep edebiliyor; ya da çocuğunun okul kaydını başka bir okula almak isteyen veliler bizi arayabiliyor. Bu tür çağrılar, acil bir durumda olan kişilerin 112’ye daha hızlı ulaşmasının önüne geçebiliyor. Lütfen yalnızca acil durumlarda 112’yi arayın” şeklinde konuştu.

Genel olarak, Mardin 112 Acil Çağrı Merkezi, çağrıların %64’ünü gereksiz aramalardan etkilenmeden, etkili bir şekilde yanıt verebilmek ve acil durumlara yardımcı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mardin’de 112’ye Gereksiz Çağrılara Ceza!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin