Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan sonu ve Mart ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere dair önemli verileri kamuoyuna açıkladı. Bayraktar, Mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla %208 ile kuru fasulyede tespit edildiğini belirtti. Marketteki 39 ürünün 30’unda fiyat artışı yaşanırken, 9’unda ise fiyat düşüşü görüldü.
ANKARA (İGFA) – Mart ayı itibarıyla yapılan değerlendirmelerde, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hem oransal hem de fiyatsal değişiklikleri analiz ederek durumu net bir şekilde ortaya koydu. Kuru fasulye, nohut ve kuru kayısı gibi ürünlerdeki fiyat farklılıkları dikkat çekerken, bu durum tüketicilerin alım gücünü de doğrudan etkiliyor.
Bayraktar, Mart ayında markette kuruyemiş fiyatının %208 oranında arttığını vurgularken, bu artışın yanı sıra nohut fiyatının %206,8, kuru kayısı fiyatının %202,5 ve kırmızı mercimek ile yeşil mercimek fiyatlarının da sırasıyla %186 ve %174,6 oranında yükseldiği gözler önüne serildi. Örneğin, üreticiden 33 lira 29 kuruşa alınan kuru fasulye markette 102 lira 53 kuruşa satılırken, 31 lira 56 kuruş olan nohut fiyatı markette 96 lira 82 kuruşa kadar ulaştı. Diğer taraftan 150 lira olan kuru kayısı ise markette 453 lira 70 kuruşa satılmakta.
Market fiyatlarındaki bu hareketlilikte Mart ayında en fazla artış gösteren ürünler arasında limon öne çıkmış durumda. Bayraktar, limon fiyatında %53,7, patates fiyatında %38,8, elma fiyatında %19,8 ve sivri biberde %19,5 oranında artış yaşandığını aktardı. Aynı zamanda markette fiyatı en fazla azalan ürünün ise %8 ile maydanoz olduğunu, bu ürünün ardından %6,7 ile ıspanak ve %5,9 ile marulun geldiği belirtildi.
Üretici bazında ise 31 ürünün 14’ünde fiyat artışı görülürken, 9’unda fiyat düşüşü yaşandı ve 8 üründe fiyat değişimi olmadığı kaydedildi. Fiyatı en fazla düşen ürünler arasında %23,4 ile beyaz lahana, %13,9 ile maydanoz ve %12,6 ile kuru soğan dikkat çekti. Üreticide en çok fiyat artışı ise %68,3 ile limonda yaşanıp, bunu %28,3 ile patates ve %20 ile Antep fıstığı takip etti.
Bayraktar, Çukurova bölgesindeki don olaylarının sonucunda erkenci çeşitlerde %50-60, geçci patateste ise %30-35 oranında zararların meydana geldiğini ifade etti. Don olaylarının hasat süresini geciktirdiğini ve dolayısıyla yıl boyunca fiyat düşüklüğü yaşanan patateste fiyat artışlarına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, Ramazan Bayramı’na bağlı olarak talepte yaşanan artışın Antep fıstığı fiyatlarını yükselttiğini de eklemek gerekir. Yeşil soğan ve ıspanakta yaşanan kar yağışları sebebiyle seraların yıkıldığını ve ürünlerin dışarıda kalarak bozulduğunu vurgulayan Bayraktar, ürün arzının azalması ile fiyatların arttığını ifade etti.
Öte yandan, Bafra bölgesinde kışlık sebzelerde geçtiğimiz aylarda meydana gelen sel ve kar yağışlarının birçok üründe bozul