Jeofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özel, akademik ve idari kariyeri boyunca uluslararası projeler yürüterek Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne atanmıştır. Özel, Rasathane için yeni stratejik hedefler belirleyeceğini ve Marmara Bölgesi’ne odaklanılması gerektiğini belirtmiştir.
Marmara Bölgesi’nde depremleri kayıt etmeyi sağlayan yeni teknolojilerle altyapının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özel, yapay zeka konusunda da projeler geliştirdiklerini ve bu alanda teknoloji geliştirmeyi hedeflediğini paylaşmıştır. 2012 yılından beri Tsunami Bölgesel ve Ulusal Uyarı Merkezi’nin aktif olduğunu ve 13 ülkeye hizmet verdiğini belirtmiştir.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerle ilgili, Narlı fayının Doğu Anadolu fay zonu ile ilişkisini belirlemek için simülasyonlar yaptıklarını ifade eden Özel, Japonlar ve TÜBİTAK ile birlikte çalışarak ortak projeler yürüttüklerini paylaşmıştır. Özel, 123 ülkenin afet zararlarını azaltmak için Birleşmiş Milletler bünyesinde yer aldığını ifade etmiştir.
Marmara Bölgesi’nde beklenen depreme hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özel, bina güçlendirmeleri ve depreme karşı senaryolar üzerinde çalıştıklarını paylaşmıştır. Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki şehirlerde binaların güçlendirilmesi gerektiğini ve bunun için daha uygun maliyetli teknolojilerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulamıştır.
Özel, Kandilli Rasathanesi’nde çalışan çok uluslu bir topluluğu yöneterek bu deneyimlerini gelecekteki uygulamalarında kullanmayı hedeflediğini belirtmiştir. Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması kapsamında Birleşmiş Milletler’de uluslararası izleme ağı yönetimi de dahil olmak üzere 300’den fazla istasyonla çalıştıklarını aktarmıştır.