Marmara Bölgesi’nde, nisan yağışlarının 1991-2020 ortalama değerlerine göre %24 azalarak geçen yıla kıyasla %58 azaldığı tespit edildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede nisanda yağış miktarı uzun yıllar ortalaması olan 51,9 milimetre seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl bu miktar 94,5 milimetre iken bu yıl ise 39,3 milimetre yağış düştü. Bu durum bölgedeki nisan yağışlarında %24’lük genel bir azalışa işaret etmektedir.
Nisan ayındaki yağışlarda özellikle Bilecik ve Bursa’da %80’in üzerinde bir azalma yaşanırken, bu iki ilde yağışlı gün sayısı da 5’in altına düştü. Diğer yandan İstanbul’un Avrupa Yakası, Kırklareli ve Çanakkale çevrelerinde %60’ı aşan artışlar kaydedildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, nisan ayında ülke genelinde yağışların uzun dönem ortalamasının altında seyrettiğini belirtti. Marmara Bölgesi’nde de yağışların normalin altında kaldığını vurgulayan Demirhan, son 7 ay içinde ise %12’lik bir artış gözlendiğini ifade etti. Bu dönemde genel bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Demirhan, suyun dikkatle kullanılması gerektiğini vurguladı.
Dr. Demirhan, yağmur suyunun toplanmasının önemine değinerek, çatılarda yağmur suyunu depolamanın faydalı olabileceğini belirtti. Barajlardan elde edilen suyun önümüzdeki yıllarda yetersiz kalabileceği uyarısında bulunan Demirhan, artan sıcaklıklar ve kuraklık durumunun su kaynaklarına olan talebi artırabileceğini dile getirdi. Ayrıca, son dönemde Türkiye’nin La Nina etkisi altında olduğunu ve yaz aylarında yağışlarda genel bir azalma ile sıcaklık artışı beklendiğini belirtti. Haziran ayından itibaren nötr faza geçileceğini söyleyen Demirhan, bu dönemde yağışların artabileceği ve sıcaklıkların azalabileceği öngörüsünde bulundu.