Türkiye’nin Mart Ayı İhracatı ve Sektörel Performansı
Türkiye, mart ayı itibarıyla ihracatını yüzde 3,2 oranında artırarak 23.4 milyar dolar olarak gerçekleştirdi. Bu veriler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan resmi istatistiklere dayanıyor. 2025 yılının ilk çeyreğinin toplam ihracatı ise 65,3 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık toplam ihracat, 263,4 milyar dolara çıkarak dikkate değer bir artış göstermiştir.
Otomotiv Sektörü ve Kimya Sektörünün Yükselişi
Mart ayı ihracatında otomotiv sektörü, 3.5 milyar dolarlık ihracatıyla ilk sırayı alırken, kimya sektörü 2.7 milyar dolarlık ihracatla ikinci sırada yer buldu. Kimya sektörü, 2025’in ilk çeyreğinde toplamda 7,7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu süreçte kimyevi maddeler ve mamulleri arasında ise plastikler ve mamulleri, 775 milyon dolarlık satışla en çok ihracat yapılan kalem oldu.
İkinci sırada 774 milyon dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler gelirken, anorganik kimyasallar 236 milyon dolarlık ihracatıyla üçüncülük elde etti. Ayrıca, diğer önemli ihracat ürünleri arasında 143 milyon dolarlık ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, 142 milyon dolarlık ‘kauçuk ve kauçuk eşya’, 120 milyon dolarlık ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’ ile 137 milyon dolarlık ‘eczacılık ürünleri’ yer aldı. Ayrıca, 106 milyon dolarlık ‘muhtelif kimyasal maddeler’, 62 milyon dolarlık ‘organik kimyasallar’ ve 49 milyon dolarlık ‘yapıştırıcılar, tutkallar’ gibi ürün grupları da dikkati çekti.
İhracatın Ekonomik Başarıya Etkisi
Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, Türkiye’nin mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 oranında artarak 23.4 milyar dolara ulaşmasının, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı olduğunu belirtti. Karadeniz, bu verilerin Türkiye’nin ihracat alanındaki sağlam performansını ve büyüme potansiyelini gösterdiğini vurguladı. İhracatın, bir ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunan kritik bir faktör olduğunu ifade ederken, bu başarıyı sürdürebilmek adına nitelikli ve katma değerli üretim için ülke çapında bir seferberlik gerektiğini dile getirdi.
Sanayi Üretimi ve İstihdam
Karadeniz, sanayi üretiminin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) içindeki önemine de dikkat çekerek, sanayileşmiş ülkelerde üretim sektörlerinin istihdamı artırma ve ihracat potansiyelini yükseltme işlevinin yanı sıra, ekonominin dışa bağımlılığını azaltmak gibi önemli rol oynadığını vurguladı. Sanayi üretiminin artmasının, ülkenin gelir seviyesini yükselteceği ve kamu gelirlerinin artmasına yol açarak ekonomik büyümeyi hızlandıracağına dair inancını ifade etti.
Türkiye’nin büyümesi için, üretim artışının sağlanmasının şart olduğunu belirten Karadeniz, sektörlerin büyüyebilmesi için gereken ekonomik istikrar ve üretim kapasitelerinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Bu yolla, hem yurtiçindeki ekonomik kalkınmanın hem de uluslararası ticaretteki rekabetçilik seviyesinin artırılması mümkün olacaktır.
Kı