Avcılar Reşitpaşa Caddesi’nde yer alan ikinci el ürün satışı yapan bir dükkan, kısa bir süre içinde bir hırsızlık vakasına sahne oldu. Dükkan, alışveriş yapmayı sevenler için cazip ürünlerle dolu olmasına rağmen, iki yabancı uyruklu şahısın bu mekana girişi, dükkandaki güvenlik açığını gözler önüne serdi. Geçtiğimiz günlerden birinde, dükkan sahibi ve işletmeci olan kişinin kardeşi Yolcu Saygın, bu iki kişinin masaj koltuğuna göz attığını ve ilgi gösterdiklerini fark etti. Ancak, şüpheliler üzerinde yeterli miktarda para olmadığından, masaj koltuğunu satın alma işlemini gerçekleştiremeyerek dükkandan ayrıldılar.
Bir gün sonra, dükkan açık olduğu zaman, Yolcu Saygın iş yerini açtığında, sabah saatlerinde iki şüphelinin tekrar dükkana geldiğini gördü. İki şahıs, bir gün önce dükkan sahibinin kendileriyle pazarlık yaptığını ve masaj koltuğunu alacaklarını bildirerek Saygın ile iletişim kurdular. Bunun üzerine Saygın, dükkanın asıl sahibinin yanı sıra, telefon ile abisinin yanına ulaşmaya çalıştı. Fakat, abisine ulaşamayan Saygın, durumu dikkate almadan şüpheliler ile bir anlaşmaya vardı. Sonuç olarak, Saygın kendi aracı ile masaj koltuğunu Denizköşkler Mahallesi’ndeki bir binaya götürdü. Bu durum, işin son derece hızlı ilerlediğini gösteriyordu.
Denizköşkler Mahallesi’nde bulunan binaya ulaştıklarında, masaj koltuğunu almaya gelen kişilerden biri, ürün karşılığında 100 dolar teklif etti. Saygın bu durumda tedbirli davranarak paranın fotoğraflarını çekmek istedi. Ancak, bu sırada kaygıları tarafından rahatsız olduğu belli olan şüpheli şahıslar, Saygın’ın kamera ile görüntü aldığını fark ettiğinde tepki göstermeye başladılar. Bunun üzerine, Saygın parayı alarak hızlı bir şekilde uzaklaşmayı tercih etti. Ancak daha sonrasında, dövizciye giderek parayı kontrol etmek istediğinde, paranın sahte olduğunu fark etti. Bu durum, Saygın için her şeyin dönüp dolaşıp sahtekarlıkla sonuçlandığı bir duruma dönüştü.
Saygın, bir süre sonra aynı adrese geri döndüğünde, masaj koltuğunu sattığı üç kişinin burada olmadığını fark etti. Böylece şüpheleri daha da artan Saygın, bu durumu polise bildirerek resmi bir şikayette bulundu. O an yaşadığı stresi ve kaygıyı dile getirirken, “Türk lirası dışında alışveriş yapmıyorum. Kimseye de paramız dışında yabancı para ile alışverişi önermiyorum. Bir daha kesinlikle yabancı para ile alışveriş yapmam” şeklinde bir ifade kullandı. Bu olay, hem iş yerinin güvenliği açısından hem de kişisel ticari işlemler içinde geçerli olan güven şartlarının önemini vurgulamaktadır.
Yaşanan bu talihsiz olay, özellikle küçük dükkan sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı gözler önüne serdi. İkinci el ürün satan dükkanlar, genellikle müşterilerin güvenli bir ortamda alışveriş yapmalarını gerektirir. Ancak, bu tür mekanlar, hırsızlara ve dolandırıcılara da oldukça açık bir hedef haline gelebilir. Söz konusu olayda, Saygın’ın tecrübesizliği ve güven açığı, dolandırıcıların işine yaradı. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, alışveriş esnasında, alınan ürünlerle beraber alınan parasal değerin de dikkatli bir şekilde kontrol edilmesidir. Özellikle yabancı para ile alışveriş yapılması durumunda, paranın gerçekliği ve geçerli olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
İş yerlerinde güvenlik önlemlerinin artırılması, dolandırıcılar ve hırsızların önüne geçmek adına son derece önem arz etmektedir. Kamera sistemlerinin kurulması, güvenlik personelinin bulundurulması ve işyeri sahiplerinin dikkatli ve temkinli olması, bu tür olayların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. İş pozitif bir sonuçla tamamlanmadığı takdirde, dükkan sahipleri ve