Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün Maymun Çiçeği hastalığı için acil durum ilan ettiğini hatırlattı. Özlü, dünyanın aslında bu hastalıkla yeni karşılaşmadığına dikkat çekerek vurguladı. Aslında Kongo’da daha çok ölümlerin yaşandığını belirtti ve hastalığın genelde hafif seyrettiğini ve tedavi ile iyileştiğini söyledi. Son birkaç yıldır Afrika dışında da vakaların görüldüğünü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilan ettiğini vurguladı.
Hastalığın bulaşması ve ölümler hakkında bilgi veren Özlü, hastalığın cilt döküntüleri ve cilt içindeki sıvılar yoluyla bulaştığını belirtti. Cinsel ilişki sırasında da bulaşabilen hastalığın, temas ve yakın temasla bulaştığını ifade etti. Destek tedavileri ile hastanın iyileştiğini ve ölüm vakalarının genellikle Afrika’da görüldüğünü söyledi.
Avrupa’daki farklı varyant hakkında bilgi veren Özlü, bu varyantın daha ölümcül olduğu yönündeki haberlerin henüz kesin olmadığını belirtti. Virüsün mutasyon geçirmesi ve varyanta dönüşme olasılığının düşük olduğunu ifade ederek, Covid-19’da görülen gibi daha tehlikeli varyantların ortaya çıkmasının gerçekçi olmadığını belirtti.
Hastalığın belirtileri ve bulaştırıcılığı hakkında bilgi veren Özlü, hastalığın ateş, kırgınlık, halsizlik gibi belirtilerle başladığını ve vücutta döküntülerin oluştuğunu belirtti. Döküntülerin bulaştırıcılığını arttırdığını ve temasla bulaşmanın sık rastlandığını vurguladı.
Ölümcül olmayan bir hastalık olduğunu belirten Özlü, el hijyeninin hastalıktan korunmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Salgının yayılmasını engellemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu şekilde, Maymun Çiçeği hastalığının yayılmasını engelleyebileceğimize inandığını vurguladı.