1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Maymun Çiçeği Virüsü: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Önemli Açıklamalar

Maymun Çiçeği Virüsü: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Önemli Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu ve ülkemizde bugüne kadar görülmemiş olduğunu belirtti. Ancak hastanelere başvuran insanların olduğunu, ancak bugüne kadar tanı konulmadığını ifade etti.

Tüm dünyanın endişeyle beklediği konuyla ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk’te Akıl Çemberi programında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklamaları şöyle:

Bu durum bir pandemi. Ancak insanlar genellikle covid pandemisini düşünüyor ancak bu farklı bir virüs. Covid pandemisi solunum yoluyla bulaştığı için bir kişi 300 kişiyi enfekte ediyordu. Oysa maymun çiçeğinde bulaşma temas yoluyla olduğu için bu kadar hızlı bir yayılma olmayacak. Bu nedenle covid’deki gibi hastanelerde yoğunluk yaşanmayacak.

Tedbir almak önemli ancak endişelenmek gereksiz. Okulların kapanması gibi bir durum söz konusu değil. Risk grupları için aşılama gereklidir. Maymun çiçeği için kullanılan aşı, çiçek hastalığını ortadan kaldıran aşıyla aynıdır. Ancak çiçek hastalığı ortadan kaldırıldığında, aşı da kaldırılmıştır. 1980’lerden önce doğanların genellikle bu aşıya sahip olduğu bilinmektedir.

Eski çiçek aşısı olanlar hastalığa karşı ne kadar bağışıklık kazanmıştır?

Aşı kadınların bacaklarına, erkeklerin kollarına yapılmıştır. Aşı, %85 oranında koruma sağlıyor gibi düşünülse de kesin bir oran belirlenememektedir. Geçmişte bu aşının yapıldığı kişilerde virüsün bulaşma olasılığının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yeni aşılananlar için bu oran %85’tir.

Nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği hastalığı genellikle kemirgen ısırıkları ile bulaşır, maymunlardan değil. Fare, sincap ısırmalarıyla bulaşma riski vardır. Ancak Türkiye’de şu an kötü niyetli kemirgen türleri bulunmamaktadır. İnsandan insana bulaşma yolları arasında ortak kullanılan yatak çarşafları, havlular, ciltte yaraların olduğu durumlarda temas yoluyla bulaşma riski bulunmaktadır.

Hapşırma ile bulaşır mı?

Hapşırma ile 1 metre, yarım metre mesafeden bulaşma ihtimali düşüktür. Maskeler bu hastalığı önlemede etkili değildir. Dokunma, sarılma gibi temaslar risk taşıyabilir. Bu hastalığı taşıyan kişilere bakım veren kişiler eldiven takmaktadır. Okullarda şu an için tedbir alma gibi bir durum söz konusu değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Maymun Çiçeği Virüsü: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Önemli Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin