1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Medeniyetler İttifakı Forumu Cascais’de Toplanıyor!

Medeniyetler İttifakı Forumu Cascais’de Toplanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 2005 yılından bu yana İspanya ile birlikte Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı’nın eş sunuculuğunu yürütmektedir. Bu çerçevede, 25-27 Kasım tarihleri arasında Portekiz’in Cascais şehrinde düzenlenecek olan forumda, Medeniyetler İttifakı’nın güncel faaliyetleri ve gelecek döneme ilişkin vizyonu ele alınacaktır. Forumda ayrıca, uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi konularda somut adımların atılması için öneriler ortaya konulacaktır.

Foruma, Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, İspanya Kralı 6. Felipe ve Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu’na üye ülkelerin temsilcileri katılacaktır. Ayrıca, forumun bir parçası olarak 2021 yılında kabul edilen “Dini mekanları korumak için barış ve hoşgörü kültürünün teşvik edilmesi” adlı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı kapsamında “BM Dini Mekanların Korunması Küresel Konferansı” da gerçekleştirilecektir.

BAKAN FİDAN’IN DİKKAT ÇEKECEĞİ KONU

Foruma katılacak olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, açılış konuşmasında Medeniyetler İttifakı girişiminin ortaya çıkışından yaklaşık 20 yıl sonra dünyada meydana gelen kutuplaşma, ayrımcılık ve aşırıcılığın yeniden yükselişine vurgu yapacaktır. Fidan, Orta Doğu’daki kronik sorunlara çözüm bulmanın bölgesel ve küresel barış açısından önemine dikkat çekerek, uluslararası toplumun İslam karşıtlığına karşı ortak bir tavır almasının gerekliliğini belirtecektir. Bu bağlamda, BM İslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi atanmasının önemli bir adım olduğuna işaret edecektir.

Fidan, ayrıca forum kapsamında yapılacak olan Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı’na da katılacak ve toplantının sonunda kabul edilecek olan “Cascais Bildirisi” üzerine görüşlerini ifade edecektir.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Türkiye, Medeniyetler İttifakı’nın kuruluşundan bu yana, aşırıcılıkla, nefret söylemiyle, ayrımcılıkla, ırkçılıkla ve özellikle İslam karşıtlığı ile mücadelede Birleşmiş Milletler sisteminin en etkin girişimlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla siyasi ve mali destek vermektedir. Türkiye, Müslüman karşıtlığına karşı görünür ve etkin bir rol üstlenilmesi için Medeniyetler İttifakı ile yakın iş birliği içerisinde hareket etmektedir. Bu kapsamda, Medeniyetler İttifakı’nın 2024-2026 Eylem Planı’nda İslamofobiyle mücadelenin ayrı bir bölüm olarak yer alması sağlanmıştır.

BM MEDENİYETLER İTTİFAKI

Medeniyetler İttifakı, Türkiye ve İspanya tarafından 2005 yılında başlatılmış ve BM Genel Sekreteri tarafından benimsenerek resmi bir BM girişimi haline gelmiştir. İttifakın faaliyetlerinin temel unsurları arasında eğitim, gençlik, medya, göç ve kadın hakları yer almaktadır. Medeniyetler İttifakı, şiddet içeren aşırıcılığın önlenmesi, arabuluculuk ve kültürlerarası diyalogun teşvik edilmesi gibi öncelikler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Son olarak, Medeniyetler İttifakı’nın çalışmalarını desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla oluşturulan Dostlar Grubu, 131 devlet ve 29 uluslararası teşkilat olmak üzere toplamda 160 üye ile faaliyet göstermektedir. İttifakın en önemli etkinliği olan Küresel Forumlar, yaklaşık iki yılda bir, Dostlar Grubu üyesi bir ülkenin ev sahipliğinde düzenlenmektedir ve bu formlardan sonuncusu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Medeniyetler İttifakı Forumu Cascais’de Toplanıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin