Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 23. Olağan Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Şimşek’in konuşmasında öne çıkan bazı konular ise şunlardır:
2024’ün ikinci yarısına yönelik olarak yapılan değerlendirmelerde, deprem etkisinin geride kalacağı, Türkiye’ye sermaye akışının oldukça güçlü olduğu belirtildi. Şimşek, liranın değer kaybı noktasında endişe duyulmaması gerektiğini, müdahale edilmezse liranın değerleneceğini ifade etti. Ayrıca, vergi artışı planlarının bulunmadığını ve vergi muafiyetleri ile istisnalarının gözden geçirilmeye devam edileceğini vurguladı.
Şu anda aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olduğunu belirten Şimşek, bu rakamın hedeflenen seviyede olduğunu söyledi. Önümüzdeki aylarda yaşanabilecek küçük sapmaların telafi edilebileceğine inanıldığı ifade edildi.
Altın ithalatı konusunda alınan kota ve tedbirlerin geçici olduğu ancak gerektiğinde yeni tedbirlerin alınacağının altı çizildi. Aksi takdirde vatandaşlar tarafından 40 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirileceği belirtildi. Gelir dağılımındaki bozulmanın önüne geçebilmek için fiyat istikrarının sağlanması gerektiği vurgulandı.
Bütçe açığının geçen senenin altına çekilmesi hedeflenirken, risk priminin 1 yıl içinde 200 baz puanın altına düşebileceği belirtildi. Ekonomi programının Carry Trade’e dayandırılmadığı ve finans sektörü için zor bir yıl olduğu ifade edildi. Özsermaye kârlılığının enflasyonun altında olduğunun farkında olduklarının altı çizilirken, bu dönemde herkesin fedakarlık yapması gerektiği vurgulandı.
Şimşek ayrıca, Türkiye’nin belirli bir kur hedefinin olmadığını ve Kredi Kayıt Bürosu (KKM) çıkışında hızlı bir artış olduğunu belirtti. Bu çıkışın devam edeceğini ve piyasayı bozmadan sürdürüleceğini ifade etti.
Sonuç olarak, Şimşek’in konuşmasında ekonomik gelişmeler üzerine yapılan değerlendirmeler ve alınacak tedbirlerin önemine vurgu yapıldı. Türkiye’nin ekonomik istikrarını korumak için atılacak adımların titizlikle planlanacağı belirtildi.