1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mehmet Şimşek, vergi düzenlemeleri için ne dedi? Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı!

Mehmet Şimşek, vergi düzenlemeleri için ne dedi? Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan yeni vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifini değerlendirdi. Bakan Şimşek, uzun süredir teklif üzerinde ilgili tarafların görüşleri de alınarak çalışma yaptıklarını belirterek, yeni vergi taslağının dar gelirlilere yük getirmeyecek şekilde hazırlandığını ifade etti. Şimşek, kayıt dışılığı önlemek, vergide adalet ve verimliliği sağlamak için düzenlemeler yaptıklarını vurguladı.

Taslağa son şeklini verirken tarafların taleplerine yönelik düzenlemeler yaparak vergi adaletini güçlendirmeyi, sermayeye yönelik vergi uygulamalarını getirmeyi ve doğrudan vergilerin payını artırmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, çalışmalarının Türkiye’de vergilendirilmemiş alan bırakılmaması amacıyla devam edeceğini vurguladı. Yapılan düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadele edilerek mali disiplinin güçlendirilmesi amaçlandı.

Teklif kapsamında yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Euro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şubelerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması planlanıyor. Ayrıca kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları verginin tespitine yönelik yeni düzenlemeler getirilerek vergi güvenliği sağlanacak.

Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirlikli projelerde faaliyet gösteren kurumların elde ettiği kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca mevcut uygulamada yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutulurken, bu istisna kâr dağıtım şartına bağlanacak. Serbest bölgelerde vergi istisnası sınırlanacak ve yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergiye tabi olacak.

Teklif ile vergi cezalarında da etkinlik artırılacak. Usulsüzlük cezaları artacak, ağır cezalar getirilecek ve kayıt dışı faaliyetlere karşı vergi ziyaı cezaları artırılacak. Uzlaşma konusu da sınırlandırılarak vergi asılları için uzlaşma istenemeyecek.

Sonuç olarak, Bakan Şimşek liderliğinde hazırlanan vergi düzenlemeleri taslağı, vergi adaletini sağlamak, kayıt dışılığı önlemek ve vergi güvenliğini artırmak amacıyla önemli adımlar içermektedir. Bu düzenlemelerin yasalaşması durumunda Türkiye’de vergi sisteminde önemli değişiklikler olması beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mehmet Şimşek, vergi düzenlemeleri için ne dedi? Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin