Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasına odaklanan memurlar ve memur emeklileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yarın saat 10.00’da gerçekleştireceği açıklamayı beklemektedir. Maaşlarındaki artışlar için belirleyici olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), memurların ve memur emeklilerinin gelirlerindeki değişimleri etkilemektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise aylıklarında 6 aylık enflasyon oranına göre zamlanmaktadır. 2024 yılında, memur ve memur emeklilerine ocak ayından itibaren yüzde 49,25 zam yapılmıştı.
Memur ve emekli maaşlarındaki zam miktarı, toplu sözleşme gereği belirlenmektedir. Bu kapsamda, memur maaşı için enflasyon farkı 6 aylık dönemler halinde hesaplanmaktadır. Toplu sözleşme uyarınca, memurlara temmuz ayında yüzde 10’luk zam yapılacak ve buna ek olarak enflasyon farkı da eklenecektir. 2024 yılında TÜFE’nin ocak-mayıs döneminde yüzde 22,72 artması, memur ve memur emeklilerinin maaşlarında yüzde 17,38’lik bir artışı kesinleştirmiştir. Örneğin, eğer 2024’ün ilk altı ayının resmi enflasyonu yüzde 25 olarak gerçekleşirse, memur maaşlarında yüzde 19,56’lık bir zam gerçekleşecektir.
Altı aylık enflasyonun yüzde 25 seviyesinde olması durumunda, memur maaşlarında yaşanacak yüzde 19,56’lık artış, memurların ve memur emeklilerinin gelirlerine nasıl yansıyacak sorusunu akıllara getirmektedir. TÜFE’nin haziran ayında sıfır gelmesi halinde dahi, 5 aylık verilere göre maaşlarda yüzde 17,38’lik bir artış gerçekleşmiş olacaktır. Bu durumda, memurlar ve memur emeklilerinin temmuz ayındaki maaşlarındaki artış oranı belirlenmiş olacaktır.
Haziran ayı enflasyon verileri ile birlikte, memurlar ve memur emeklilerinin maaşlarındaki artış oranı netlik kazanacaktır. Toplu sözleşme gereğince belirlenen zam miktarları ve enflasyon farkları, memur ve memur emeklilerinin maaşları üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. TÜİK’in açıklayacağı veriler, memur ve memur emeklileri için mali durumlarını şekillendirecek önemli bir faktör olacaktır.