1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Menemen’de 600 Yıllık Kubbeli Bakkal!

Menemen’de 600 Yıllık Kubbeli Bakkal!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan ve 600 yıl önce türbeye imarethane olarak yapılan kubbeli yapıdan adını alan ‘Kubbeli Bakkal’, son 100 yıldır hizmet veriyor. Türbenin hemen yanında yer alan ve ahşap kapı ve çerçeveleriyle çevrili olan bina, başlangıçta bir Ermeni eczacı tarafından kullanıldı. Daha sonra aş evi ve şekerci olarak hizmet veren yapı, sonradan Hüseyin Ayla tarafından satın alınarak bakkala dönüştürüldü.

Bugün, Ayla ailesinin 3. kuşak temsilcisi olan 67 yaşındaki Ali Haydar Ayla, bu bakkalla geçimini sürdürüyor.

Dükkanın içinde bulunan bazı malzemeler de antika niteliğinde. Üzerinde 1871 yazan makas hala kullanılırken, müşterilerin alışverişlerini yaparken kullanılan terazi 90 yıllık ve üzerinde 34 mührü bulunuyor. Bugün üretilmeyen ürünler ve eski reklamlar da raflarda ve duvarlarda sergileniyor.

Ali Haydar Ayla, bakkalın sahibi olarak, babasının yaşlandığı dönemde dükkanı devraldığını söylüyor. Asıl mesleğinin Endüstri Mühendisi olduğunu belirten Ayla, dedesinin dükkanı bin 750 sarı liraya aldığını anlatıyor ve nostaljik bir atmosfer yaratmaya çalıştıklarını vurguluyor.

Müşterilerin çocukluklarını hatırlayarak torunlarına bakkalı gösterdiğini ifade eden Ayla, bakkalı devam ettirecek birisinin olmadığını belirtiyor.

Müşteri taleplerine göre ürün getirdiğini söyleyen Ayla, eski ürünlerin talep olmaması durumunda satışlarını kaldırdıklarını ancak raflarını değiştirmediğini belirtiyor.

Diğer ilçelerden gelen ve sürekli bu tarihi bakkaldan alışveriş yaptığını söyleyen 80 yaşındaki Ali Yeşilçimen, burada her şeyin bulunduğunu ve eski ürünlerin diğer marketlerde bulunamadığını belirtiyor.

76 yaşındaki Günay Şengönül ise doğduğundan beri bakkalın varlığını bildiğini ve eski yapıda ürünlerin yer aldığı için buradan alışveriş yaptığını ifade ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Menemen’de 600 Yıllık Kubbeli Bakkal!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin