Temmuz ayında Merkez Bankası, TÜİK verilerini değerlendirerek aylık enflasyonun yüzde 3,23, yıllık enflasyonun ise yüzde 61,78 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Merkez Bankası’nın raporuna göre, enerji grubunda mesken elektrik tarifelerinde yaşanan artışın yanı sıra akaryakıt ve tüp gazdaki vergi düzenlemeleri fiyat artışlarına neden oldu. Aylık enflasyondaki yükselişte maktu vergi güncellemelerinin etkisi belirgin olarak görüldü.
Merkez Bankası raporunda ayrıca, yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda düşüş gösterdiği belirtildi. Yüksek baz etkisiyle enflasyonun gerilediği vurgulanırken, enerji grubundaki fiyat artışlarının enflasyonda belirgin rol oynadığı ifade edildi. Gıda grubunda ise taze meyve ve sebze fiyatlarının mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış göstermesi dikkat çekti.
Hizmet grubunda ise aylık fiyat artışının güçlü seyrini koruduğu belirtildi. Alt gruplardaki fiyat artışlarının yükseldiği gözlemlenirken, temel mal enflasyonunun düşük seyirde olduğu raporda yer aldı. Kur ve iç talep gelişmelerinin dayanıklı mal fiyatlarını ılımlı bir şekilde yükselttiği, mobilya fiyatlarındaki gerilemenin ise öne çıktığı ifade edildi.
Üretici enflasyonunda enerji grubuna bağlı olarak artış yaşandığı, ancak yıllık üretici enflasyonunun yüksek baz etkisiyle gerilediği de raporda yer aldı. Çekirdek enflasyonda ise B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükseldiği, ancak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının gerilediği belirtildi.
Türkiye ekonomisi için önemli olan enflasyon verilerinin Temmuz ayında yaşadığı bu değişiklikleri Merkez Bankası raporu ile detaylı bir şekilde öğrenmiş olduk. Enerji ve gıda gruplarındaki fiyat artışları ile hizmet sektöründeki güçlü seyir, enflasyonun seyrini belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun kontrol altında tutulması ve ekonomik istikrarın sağlanması için alınacak tedbirler belirleyici olacaktır.