Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, en son toplantısının özetiyle birlikte, Türkiye ekonomisindeki enflasyon dinamiklerine dair dikkat çekici bulgular paylaştı. Öncelikle, öncü göstergelerin Aralık ayında tüketici enflasyonunun zayıfladığına işaret ettiğine vurgu yapıldı. Bu tespit, ekonominin temel mal enflasyonundaki düşük seyrin sürmesi ve hizmet enflasyonundaki iyileşmelerin belirginleşmesi ile destekleniyor.
ANKARA (İGFA) – Geçtiğimiz haftada Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının özetini kamuoyuyla paylaştı. Bu toplantıda, özellikle yılın son günlerinde politika faizinin 2,5 puan indirilerek %47.5 seviyesine çekilmesi dikkate değer bir gelişme olarak öne çıktı.
Toplantı özeti, öncü göstergelerin tüketici enflasyonundaki zayıflığın Aralık ayında belirginleştiğini ortaya koyuyor. Temel mal enflasyonu düşük bir seyir izlemeye devam ederken, hizmet enflasyonunda yaşanan iyileşmenin belirginleştiği ifade ediliyor. Ayrıca, kira ve kira dışındaki hizmetlerdeki aylık fiyat artışlarının yavaşladığına dair veriler mevcut. İşlenmemiş gıda enflasyonu ise, önceki iki ayda görülen yüksek seyrin ardından Aralık ayı itibarıyla ılımlı bir görünüm sergiliyor. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki arz kaynaklı baskıların azalması da dikkat çekici bir gelişme olarak kaydediliyor. Bu kapsamda, öncü veriler Aralık ayında ana enflasyon eğiliminde bir düşüşe işaret ettiğini belirtiyor.
Merkez Bankası’nın para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme sağlamakta, Türk lirasının reel olarak değerlenmesini desteklemekte ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu durum, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini güçlendiriyor. Maliye politikasındaki artan eşgüdümün de bu sürece önemli katkılar sunacağı öngörülüyor. Aylık enflasyon eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtiliyor. Enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığında kalması için gerekli sıkılık sağlayan politika faizi seviyesi de enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri doğrultusunda belirlenmektedir.
Merkez Bankası, çok boyutlu bir politika yaklaşımı ile kararlarını almayı sürdürürken, enflasyondaki belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörüsü halinde para politikası araçlarını etkili bir biçimde kullanma stratejisini belirtiyor. Bu bağlamda, alınacak önlemler ve uygulamalar enflasyon görünümüne odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir biçimde gerçekleştirilecektir. Ekonomik verilere dayanan bu yaklaşım, Türkiye’nin makroekonomik istikrarını sağlamak ve güçlü bir dezenflasyon süreci oluşturmak adına kritik bir öneme sahiptir.