Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde üst üste 4. ayda da sabit bıraktı. Ekonomistler…Para Politikası Kurulu’nun (PPK) karar gerekçesinde dikkat çeken en önemli konu, temmuz ayı enflasyon beklentisi oldu. Yapılan ÖTV zamları ve enerji, akaryakıt zamlarının temmuz ayı enflasyonunu yükselteceğini itiraf eden Merkez Bankası, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılıktan da dem vurdu. Metinde, aylık enflasyonun temmuzda para politikasının görece etki alanı dışında kalan, yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağı ifade edildi. Bu artışın nispeten sınırlı kalacağı da vurgulandı.
Son dönemde piyasada artan faiz indirimi beklentileri ve söylentileri karşısında şahin bir mesaj veren Merkez Bankası, yakın dönem için faiz indirimine başlayabileceğine ilişkin bir sinyal vermedi. Aksine, enflasyonda belirgin bir bozulma görülmesi halinde faiz artışına da kapıyı açık tutarak şahin tutumunu sürdürdü. Ekonomistler, 2024 yılı 4. çeyrek veya 2025 yılı 1.çeyrek öncesinde politika faizinde kısa vadede bir indirim görülme olasılığının hâlen düşük olduğunu belirtiyor. Faiz kararının ardından Merkez Bankası’nın bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine başlanmasına karar verildi. Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine başlanması kararlaştırıldı.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’de sabit tutarken, politika metninde temmuz enflasyonunun yüksek çıkacağını kabul ettiğini söyledi. Kozanoğlu, “Temmuz enflasyonu yüzde 3 gelirse, yıllık enflasyon yüzde 61.4’e düşecek. Davulla zurnayla beklenen baz etkisi dramatik bir düşüş yaratmayacak” dedi.