Mersin’de, Akdeniz’e 321 kilometrelik bir kıyısı bulunmaktadır ve bu sahillere caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları üreme için gelmektedir. Ayrıca endemik tür kum zambakları da doğal olarak burada görülmektedir. Ağustos ayında ilk çiçeklerini açan kum zambakları, sahilleri Eylül ayında süslemektedir.
Deniz kaplumbağalarının önemli üreme noktalarından biri, merkez Akdeniz ilçesindeki Kazanlı sahili ve Erdemli ilçesindeki Alata Enstitüsü sahilidir. Bu noktalardaki zambaklar, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı alanlarda çiçek açmaktadır. Sabahın erken saatlerinde açan çiçekler, izleyenlere keyifli bir görüntü sunmaktadır. Geçen sene 244 bin 315 TL olan kum zambaklarını koparmanın cezası bu sene 387 bin 141 TL’ye yükselmiştir.
Kazanlı sahilinde gönüllü olarak görev yapanlar, deniz kaplumbağalarının yavrularının suni ışıklardan dolayı ters yöne gitmesi durumunda onlara yardımcı olmaktadır. 3.Göz Eğitim ve Gençlik Derneği’nde görev alan gönüllü Yusuf Temiz, Kazanlı sahilinin nesli tükenmekte olan kaplumbağa türlerine ve kum zambaklarına ev sahipliği yaptığını belirtmiştir.
Temiz, Yaklaşık 2 bin yuvanın bulunduğu Kazanlı sahilinde çeşitli çevre bilinci aktiviteleri yapıldığını, gelen kaplumbağaların yuvalarının korunduğunu ve ters yöne giden yavruların denize ulaştırıldığını söylemiştir. Kum zambaklarına verilen 387 bin liralık cezanın olduğunu ve koruma amaçlı uyarı levhaları konulduğunu, insanların bilinçlendirilmeye çalışıldığını ifade etmiştir.
Temiz, sahildeki derelere çöp atılmamasını ve bilinçsiz davranışlardan kaçınılmasını istemiştir. Atılan çöplerin Kazanlı sahilindeki yumurtlama alanına ulaştığını da dile getirmiştir.