UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi‘nde yer alan ve her yıl 21 Mart tarihinde Nevruz Bayramı şenlikleri ile başlayan 485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 27 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek geleneksel saçım töreni ile sona erecek. Etkinliklerin bir parçası olarak 8 ton Mesir Macunu yapımı, kadınların elinden geleneklere uygun bir şekilde sürdürülüyor.
Festival, 21 Mart Nevruz Bayramı’nda gerçekleştirilen temsili törenle başlamıştı. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl saçımı yapılacak 8 ton mesir macununun üretiminin devam ettiğini ve bu sürecin kadınların katkılarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Tanık, “Geçen sene 7 ton mesir macunu saçılmıştı, bu sene 8 ton saçılacak,” diyerek bu geleneğin Manisa için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
“HERKESE YÖNELİK FAALİYETLERLE KUTLAYACAĞIZ”
Başkan Tanık, “485’inci kez kutlanacak olan Mesir Festivali 22-27 Nisan arasında kutlanacak ve 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreni ile sona erecek. Bu yıl sosyal ve kültürel anlamda herkese yönelik bir program ile kutlayacağız” dedi. Tanık, festivallerin o şehir ve ülkenin kültürüne, turizmine ve ekonomisine canlılık getirerek ilimize önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz” diye ekledi.
MESİR MACUNUNUN DUASI 25 NİSAN’DA OKUNACAK
Manisa’da 485. Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin son günde gerçekleştirilecek saçım töreni öncesinde, 25 Nisan Cuma günü her yıl olduğu gibi dua okunacak. Bu gelenek ile Mesir macununun şifa işlevi artırılmaya çalışılıyor. 27 Nisan’da, saçılacak 8 ton Mesir Macunlarının hazırlanmasının tamamlanmış olacağını dile getiren Başkan Tanık, bu yılki duaların da Sultan Camii’nde gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
“MESİR ÜRETİMİ KADINLARA İSTİHDAM SAĞLIYOR”
Başkan Tanık, mesir üretiminin kadınlara önemli bir istihdam imkanı sağladığını vurgulayarak, derneğin imalathanesinde 20 yılı aşkın süredir çalışan kadınlar sayesinde yılın her günü üretimin devam ettiğini belirtti. Fatma Suna, “Benim ilk işyeri burası ve 20 yıldır mesir üretiminde çalışıyorum. Festivale hazırlanmak bizim için çok farklı, şifa dağıtıyor olmak çok heyecanlı ve onur verici,” dedi.
Bir başka çalışan olan Birgül Arda, “Çalışmanın manevi yönü bizim için daha değerli. Halkımıza şifa dağıtmak güzel bir duygu” derken, Fatma Arslan da geleneklere uygun ürettikleri mesir macununun herkesin sağlık bulmasına vesile olmasını istedi.
MESİR MACUNUNUN TARİHÇESİ
Mesir macunu, 41 çeşit şifalı ot ve baharat karışımından oluşur. Bu özgün lezzetin ilk kullanımı, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla başlamıştır. Dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, bu özel karışımı kullanarak halk arasında ilgi görmesini sağlamış ve zamanla halka da dağıtılmaya başlanmıştır. Bugün, Mesir Macunu 21 Mart Nevruz gününde Manisa’daki Sultan Camii Darüşşifasında yapılan dua töreni ile karılmaya başlanır ve 21 Mart’ı takip eden hafta boyunca çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle kutlanan Mesir Şenlikleri’nin son gününde halka saçılır. Mes