Mesleki ve teknik eğitim alanında kalitenin artırılması amacıyla Türkiye geneli 6 ilde toplam 15 Sektörel Mükemmeliyet Merkezi (SMM) kurulmuştur. Bu merkezler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmekte ve özellikle öğretmenlerin sürekli mesleki gelişim faaliyetlerini koordine etme amacı taşımaktadır. Aynı zamanda eğitim kalitesini yükseltmeyi de hedeflemektedir.
Kurulan 15 SMM, belirlenen 25 pilot alanda öğretmenlerin eğitim ihtiyaç analizlerini düzenli olarak yaparak, mesleki gelişim süreçlerini takip etmektedir. Bu merkezler, öğretmenlerin gelişim ihtiyaçlarını belirlemek için sektör ile iş birliği yapacak, aynı zamanda mevcut teknolojik gelişmelerle işbaşında eğitim faaliyetlerini eşleştirerek etkin bir eğitim modeli oluşturmaya çalışacaktır. Bu şekilde, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve eğitim alanındaki güncel gelişmelere adapte olmaları sağlanacaktır.
Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri, Avrupa Birliği, Avrupa ve Asya Kalkınma Bankası, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası fon kaynaklarına erişme imkânına sahiptir. Bu durum, öğretmenler için kapsamlı mesleki gelişim projelerinin gerçekleştirilmesine imkân tanıyacaktır. Böylece mesleki eğitim alanında Türk öğretmenlerin uluslararası platformlarda eğitim vermesi için ikili iş birliği anlaşmaları çerçevesinde başta Balkanlar, Asya ve Afrika ülkeleri ile iş birlikleri geliştirilecektir. Bu faaliyetlerin sonucunda Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitim konusundaki birikim ve deneyimlerinin uluslararası alanda paylaşılması ve tanınırlığının artması beklenmektedir.
Ayrıca, Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin gelecekteki faaliyetlerine dair önemli bilgilerin paylaşıldığı bilgilendirme toplantıları Ankara, İstanbul ve Bursa illerinde gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılara, Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri, il müdürleri ve SMM temsilcileri katılarak mevcut çalışmalar değerlendirilmiş ve geleceğe yönelik stratejiler üzerinde görüş alışverişinde bulunulmuştur. Böylece, kurulan merkezlerin gelecekteki etkinliklerinin daha etkili bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.
Sonuç olarak, Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması için atılan bu adımlar, sadece öğretmenlerin değil, aynı zamanda eğitime katılan öğrencilerin de faydasını sağlayacaktır. SMM’lerin kurulmasıyla sağlanan bu eşgüdüm, mesleki eğitim alanında yenilikleri takip etmek ve öğretmenlerin sürekli olarak kendilerini geliştirmelerine olanak tanımak açısından büyük önem taşımaktadır. Böylece Türkiye, mesleki ve teknik eğitimde uluslararası standardı yükseltme yolunda önemli bir adım atmış olmaktadır.