Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, MEUS’u Geliştiren Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Orman Yangını Tehlike Haritalarından Bahsetti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, yerli ve milli yazılım MEUS’u geliştiren Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sayısal hava tahmin modelinden alınan Verilerle orman yangını tehlikesini belirlemek için bakı haritası kullandığını söyledi. Bu sistemle ülkemiz için gelecek 3 günü kapsayan orman yangını tehlike haritalarının saatlik olarak hazırlandığını belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS), orman yangınlarına karşı alınacak önlemleri önceden sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu erken uyarı sistemi, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını kapsayan bir algoritmayı kullanmaktadır. Algoritma sayesinde orman yangını riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılarak ilgili kurumlarla paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır.
Bakan, MEUS ile yapılan saatlik veri takibi sayesinde riskli durumlara karşı önceden önlem alındığını belirtti. Sistemin içerisinde rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık ve nem haritalarının bulunduğunu ifade eden Bakan, orman yangını tehlike haritalarının yüzde olarak sınıflandırıldığını ve Türkiye haritası üzerinde renklendirildiğini söyledi. Ayrıca her gün saatlik olarak hazırlanan bu verilerin Orman Genel Müdürlüğü ile de paylaşıldığı bilgisini verdi.
Bakan, bilimsel bilgi ve teknolojik gelişmelerin ön planda olduğu çalışmalarının, ormanları korumak için geliştirdikleri erken uyarı sistemi MEUS’unun merkezine yerleştirildiğini vurguladı. Yeşil Vatanı korumak amacıyla sürekli çalışmalar yürüttüklerini belirten Bakan Özhaseki, Yeşil Vatanı korumaya devam edeceklerini ifade etti.