1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Milyonlarca İnsan Borç Batağında! Kredi Kartı Kullanımı Rekor Seviyede!

Milyonlarca İnsan Borç Batağında! Kredi Kartı Kullanımı Rekor Seviyede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de yaşanan ekonomik durgunluk, artan maliyetler ve alım gücündeki erime nedeniyle milyonlarca insan borç batağına sürükleniyor. Yükselen fiyatlar, birçok insanı kredi kartlarına yönlendirerek kredi kartı borçlularının sayısını her geçen gün artırmaktadır. Verilere göre, bu yıl borcu nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı yaklaşık iki kat artmış ve icra dosyaları 23 milyona ulaşmıştır. Eski İcra ve İflas Müdürü Avukat Mustafa Zafer, son dönemde dikkat çeken kredi kartı kullanımındaki artışı ve istatistikleri 5 soru ve 5 cevapta açıklamıştır.

Ülkemizde kredi kartı kullanımı Cumhuriyet Tarihi’nin en yüksek seviyesine ulaşmış durumdadır. Bankalar Birliği’nden elde edilen verilere göre bireysel kredi kartı kullanımı 1 trilyon 635 milyar TL’yi bulmuştur. Kişi başına kredi kartı riski son bir yılda yüzde 70’e yakın bir artış göstererek 26 bin 49 TL’den, 43 bin 127 TL seviyesine yükselmiştir. Bu durum, satın alma şartlarının geçen yıla göre yüzde 70 seviyesinde zorlaştığını ve ağırlaştığını göstermektedir. Ayrıca Eylül ayında açıklanan TÜFE oranı yüzde 49,38 olarak gerçekleşmiştir.

Son dönemde birçok işletme müşterilere kredi kartı kullanımı sırasında komisyon ücreti talep etmeye başlamıştır. Ancak kredi kartı kullanımından komisyon talep edilememesi gerekmektedir. Kredi kartı ile ödeme alan işyerlerinin komisyon veya benzeri ödemelerde bulunması yasal olmayıp, bu durumda şikayet edilebilecek kurumlar bulunmaktadır. Aynı zamanda kart limiti biten vatandaşlar, bankalar tarafından açılan kredili mevduat hesaplarını tercih ederek ek hesaplar aracılığıyla borç yükünü çevirmeye çalışmaktadır.

2024 yılında yasal takibe düşen ve icra dosyası bulunan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 1 milyon 213 bin kişiye ulaşmıştır. Risk Merkezi verilerine göre, Ağustos 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak tutarlar bir önceki yıla göre yüzde 126 artış göstermiştir. TOBB’un araştırmasına göre ise 7 milyon 438 bin yeni takip başlatılmış ve devam eden icra dosya sayısı 23 milyona yaklaşmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Milyonlarca İnsan Borç Batağında! Kredi Kartı Kullanımı Rekor Seviyede!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin