1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Mısır Cumhurbaşkanı Türkiye’de! İşbirliği ve Anlaşmalara Dair Detaylar

Mısır Cumhurbaşkanı Türkiye’de! İşbirliği ve Anlaşmalara Dair Detaylar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara – Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine önceki gün Türkiye’ye ilk kez resmi ziyarette bulundu. Bu, 12 yıl aradan sonra Mısır’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret oldu. Türkiye Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını gerçekleştirirken, iki ülke arasında 17 farklı konuda anlaşma imzalandı. Doğu Akdeniz ile Libya gibi konularda işbirliğini güçlendirmek amacıyla kararlar alındı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan ile SETA Dış Politika Araştırmacısı Dr. Bilgehan Öztürk, imzalanan anlaşmaların ve potansiyel işbirliği konularının anlamını Milliyet’e değerlendirdi. Murat Aslan, Mısır’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapmış olduğu anlaşmaların Doğu Akdeniz’deki ekonomik bölgesinde azalmaya neden olduğunu belirtti. Türkiye’nin Libya ile yapmış olduğu anlaşmada Mısır’ı etkileyecek sınırlamalar olmadığını ifade etti.

Görüşme tarihi bir zirve olurken Yunanistan da rahatsızlık duymaktadır. Türkiye ve Mısır arasındaki anlaşmalar Yunanistan’ı endişelendirmekte ve Türkiye’nin elini daha da güçlendireceği düşünülmektedir. Dünya medyasında ve Arap basınında geniş yankı uyandıran görüşme, Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını vurgulamaktadır.

Bilgehan Öztürk, Mısır’la yapılan anlaşmaların Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanı anlaşmasına ulaşmak için atılan bir adım olduğunu belirtti. Mısır’ın Libya ve Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmesi durumunda, Deniz Antlaşması veto edilebilir ve Türkiye ile Mısır arasında yeni bir anlaşma imzalanabilir. Bu durum Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliğin azalması anlamına gelir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mısır Cumhurbaşkanı Türkiye’de! İşbirliği ve Anlaşmalara Dair Detaylar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin