1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Monako, “gri listeye” eklenme riskiyle karşı karşıya!

Monako, “gri listeye” eklenme riskiyle karşı karşıya!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Monako, dünyanın en fazla milyoner ve milyarderine ev sahipliği yapmasıyla bilinen bir ülkedir. Ancak yasadışı para akışıyla mücadele konusunda yeterince ilerleme kaydedemediği için Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu tarafından “gri listeye” eklenme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. FATF Genel Kurulu, 26-28 Haziran tarihleri arasında Singapur’da gerçekleşecektir. Bu toplantının ardından Monako’nun gri listeye alınması beklenirken, Türkiye’nin ise listeden çıkarılması öngörülmektedir.

Gri listedeki ülkeler, daha yakından takip edilir ve bu durum yabancı yatırımcıları o ülkede iş yapmaktan çekinmelerine neden olabilir. Uluslararası Para Fonu’nun 2021 tarihli bir raporu, gri listedeki ülkelerin sermaye girişlerinde önemli bir azalma yaşadığını göstermektedir.

Gelecek hafta başlayacak olan FATF Genel Kurulu’nda Türkiye’nin gri listeden çıkarılması beklenmektedir. Bu toplantıda ayrıca Hindistan ve Kuveyt’in finans sistemleri de incelenecek ve tartışılacaktır. Türk yetkililerle daha önce yapılan toplantılarda, kara para aklama ve yasa dışı finansman konuları ele alınmıştır. Bu toplantılar sonucunda Türkiye’nin ilerleme kaydettiği ve gri listeden çıkarılması konusunda olumlu adımlar atıldığı belirtilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF ile yaptıkları teknik çalışmalar sonucunda Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için gereken adımların tamamlanmış olduğunu açıklamıştır. Türkiye’nin Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkarılması beklenmektedir.

FATF tarafından gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla ilişkileri olumsuz etkileyebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin gri listeden çıkarılması durumunda Türk Lirası’nın değer kazanması ve TL varlıklarının güçlenmesi beklenmektedir.

FATF, gri listeye alma ve listeden çıkarma süreçlerinde üyelerinin çoğunluğunun karar alması prensibine dayanmaktadır. Grup, uyumlu olmayan ülkelerdeki kara para aklayan ve terörist finansmanını önlemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, FATF üyelerinin bir ülkenin ilerleme kaydettiği konusunda anlaşmaları gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Monako, “gri listeye” eklenme riskiyle karşı karşıya!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin