1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Mucizevi Keşif: Ölümcül Hastalık Artık Tedavi Edilebilir!

Mucizevi Keşif: Ölümcül Hastalık Artık Tedavi Edilebilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nedeni bilinmeyen bağışıklık hastalıklarının kökenlerini araştırıp tedaviler geliştirmeye adanmış bir uzmandır. 2015 yılında dünyada ilk kez bir bağışıklık yetmezliği hastalığı olan CHAPLE sendromunu keşfetmiş ve tıp dünyasında büyük bir çığır açmıştır. Bu keşiften sonra ölümcül olabilen genetik geçişli bu hastalığa çare geliştirmek için harekete geçmiştir.

Tıp dünyasının çaresiz kaldığı noktada, Prof. Dr. Özen’in araştırmaları sayesinde uluslararası bir ilaç geliştirme çalışması başlatılmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu araştırmanın lideri konumunda yer almıştır. Tedavi için geliştirilen ilaç, geçtiğimiz yıl Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından CHAPLE sendromunun tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmış ve kullanılmaya başlanmıştır.

Prof. Dr. Oğuzhan’ın keşifleri sayesinde, CHAPLE sendromu nedeniyle hayatını kaybeden ve kendisi de hastalığa yakalanan Hatice Halil ile kızı Lara, hayata tutunmuşlardır. Bu hastalığı uzun yıllar araştıran Prof. Dr. Özen, geliştirilen ilacın 2023 yılında ruhsat aldığını ve hastaların hızla iyileştiğini belirtmiştir.

Hastalığın tedavisi için 2019 yılından itibaren Amerikan menşeili bir firma ile uluslararası bir çalışma başlatan Prof. Dr. Özen, ilacın yüzde yüz etkili ve başarılı olduğunu vurgulamıştır. Hastalık, akraba evliliklerinin yaygın olduğu coğrafyalarda daha sık görülmektedir. Prof. Dr. Özen, dünyanın dört bir yanındaki hastalarla işbirliği yaparak tedavi geliştirmeye devam etmektedir.

Prof. Dr. Özen, hastaların doktor doktor gezip çare aramak zorunda kaldığını ve geliştirdikleri ilacın hedefi tam anlamıyla vurduğunu ifade etmiştir. Ödüllü uzman, bu hastalıklarla yıllardır mücadele eden hastalar için umut olmaya devam etmektedir.

Suriyeli hasta Hatice Halil ise, tedavi sayesinde hayata yeniden başladığını ve Türk doktorlarına minnettar olduğunu dile getirmiştir. Prof. Dr. Özen’e teşekkür ederek, 7 çocuğunu kaybettiği ancak bir çocuğunu tedavi sayesinde kurtardığı belirtmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mucizevi Keşif: Ölümcül Hastalık Artık Tedavi Edilebilir!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin