NASA, 16 milyar dolarlık Hubble Uzay Teleskobu’nun arıza nedeniyle çalışmayı durdurduğunu açıkladı. 1990 yılında uzay mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınan ve artık yerini James Webb’e bırakacak Hubble Uzay Teleskobu, 34. yılını kutluyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılan Hubble Uzay Teleskobu; binlerce galaksinin, yıldızın, gezegenin ve diğer gök cisimlerinin varlığını doğruladı.
NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun mekanik bir sorun nedeniyle operasyonlarını duraklattığını açıkladı. Sorunun Hubble’ın dönmesine ve yeni hedeflere kilitlenmesine yardımcı olmak için çalışan jiroskoplardan birinde olduğu belirlendi. Teleskop salı günü, üç jiroskoptan biri hatalı okumalar göndermeye başlayınca otomatik olarak “güvenli moda” geçti. Operasyonlar şimdilik askıya alınırken, NASA yetkilileri arızayı gidermek için çalışıyor. 34 yıllık uzay teleskobunun jiroskoplarında zaman zaman sorunlar yaşanıyordu. NASA, teleskoba en son bakımı 2009 yılında yapmış ve 6 yeni jiroskop takmıştı.
Hubble Uzay Teleskobu, binlerce galaksinin, yıldızın, gezegenin ve diğer gök cisimlerinin varlığını doğrulayan önemli bir araçtır. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılan bu teleskop, 1990 yılında uzay mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmıştır. Ancak yaşanan mekanik sorun nedeniyle teleskopun operasyonları durdurulmuş ve NASA yetkilileri arızayı gidermek için çalışmalarına devam etmektedir.
Teleskop salı günü, bir jiroskop sorunuyla karşılaştı. Jiroskoplardan biri hatalı okumalar göndermeye başlayınca teleskop otomatik olarak “güvenli moda” geçti. Bu durum, Hubble’ın dönmesine ve yeni hedeflere kilitlenmesine engel olmuştur. Operasyonlar şu anda askıya alınmış durumda ve NASA ekipleri, sorunu çözmek için çalışmaktadır. Teleskopun jiroskoplarında daha önce de zaman zaman sorunlar yaşandığı bilinmektedir ve en son bakımı 2009 yılında yapılmıştı.
Hubble Uzay Teleskobu’nun yaşadığı arıza, uzay araştırmaları alanında büyük bir kayıp olabilir. Teleskop, 34 yıldır uzayda hizmet vermektedir ve birçok önemli keşfe imkan sağlamıştır. Ancak teknik sorunlar nedeniyle operasyonlarını durdurması, uzay araştırmaları alanında belirli bir süre gecikmelere neden olabilir. Bu nedenle NASA yetkilileri, arızayı en kısa sürede gidererek teleskobu tekrar hizmete sokmayı planlamaktadır.