1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Niğde’de 4 Lira, İstanbul’da 20 Lira: Patates Üreticileri Mağdur

Niğde’de 4 Lira, İstanbul’da 20 Lira: Patates Üreticileri Mağdur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gürer, “Ülkemizde 1999 yılında 6,5 milyon ton patates yetişiyordu. Nüfusumuz artmasına rağmen yıllık patates üretimimiz 5,5 milyon tona geriledi. Patates fiyatlarındaki istikrarsızlık üreticileri mutsuz ediyor. Patates üreticileri para kazanamazken, büyükşehirlerde fiyatlar 20 liranın altına düşmüyor.” dedi.

Niğde’nin Çiftlik ilçesinin Bozköy kasabasındaki patates üreticilerini ziyaret eden Gürer, üreticilerin sorunlarını dinledi. Bir patates üreticisi olan Hasan Doğruer, “Şu anda tam zarardayız. Patates ekimini şirketleştirdiler, devlet bizim patateslerimizi almıyor. Bu nedenle patateslerimize tonu 2000 liraya alıcı bulamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gürer, Hasaköy ve Çiftlik ilçelerinde köylerde patatesin depoda kaldığını belirterek, sözleşmeli tarım yapan şirketlerin küçük çiftçinin ürününün değerlenmesini engellediğini vurguladı.

Gürer, yaşanan sorunları özetlerken, “Ülkemizde 1999 yılında 6,5 milyon ton patates yetişiyordu. Nüfusumuz arttığı halde yıllık patates üretimi geriledi. Patates fiyatlarında istikrar olmaması üreticileri memnun etmiyor. Büyük şehirlerde ve marketlerde 20 liranın altında patates bulunmuyor. Büyük kentlerde patatesin fiyatı yükseldiğinde fakir kesim patatese erişemiyor. Üreticiler masraflarını karşılayamıyor, tüccarlar baskı altında. Niğde’de patates kilosu 4 liraya kadar düştü, İstanbul’da ise 20 liranın altında patates bulunmuyor ancak üreticiler bu durumdan karlı çıkmıyor.” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜK ŞİRKETLER KAZANIRKEN ÇİFTÇİ MAĞDUR’

Gürer, büyük şirketlerin patates üretimine girmesi ve sözleşmeli tarım yapmasının küçük çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Geçen yıl depolardaki patateslerle ilgili yaşanan mağduriyete de dikkat çeken Gürer, “Plansızlık, istikrarsızlık ve iş bilmezlik nedeniyle üretici ve tüketici zarar görüyor. Büyük şirketler ürünlerini toplarken küçük çiftçiler zor durumda kalıyor. Bazı köylerde stoklardaki patateslerin bayrama kadar alıcı bulamaması durumunda çöpe atılacağı konuşuluyor. Aracılar kazanırken, üretici zarar görüyor.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Niğde’de 4 Lira, İstanbul’da 20 Lira: Patates Üreticileri Mağdur
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin