Norveç Ulusal Varlık Fonu, dünyanın en büyük fonu olan 1,7 trilyon dolarlık varlığa sahip bir fon olarak bilinmektedir. Fon, yatırım yaptığı şirketlerin sahip olmasını istediği ilkeler hakkında belgesini yenileyerek yeni kurallar getirmiştir. Bu yeni kurallar, İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinin satılmasına yol açabilir.
Maliye Bakanlığı’na gönderilen mektupta, Etik Kurulunun, fonun etik olmayan kurumsal eylemler hakkındaki belgesinin kapsamını genişlettiği belirtilmiştir. Norveç Merkez Bankası’nın nihai kararı vereceği öne sürülen mektupta, hangi şirketlere ait hisselerin satılabileceği hakkında net bir bilgi verilmemiştir.
Kurulun elden çıkarılması düşünülen şirketler arasında silah üreticileri de bulunmaktadır. RTX Corp, General Electric ve General Dynamics gibi şirketlerin İsrail’in Gazze’de kullandığı ve birçok Filistinlinin ölümüne neden olan silahları ürettikleri iddia edilmektedir. Bu şirketlerin henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı belirtilmiştir.
Fon daha önce İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da faaliyet gösteren dokuz şirketin hisselerini elden çıkarmıştı. Bu şirketlerin faaliyetleri arasında Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde inşaat faaliyetleri ve İsrail duvarı için gözetleme sistemleri sağlamak yer almaktaydı.
Norveç Ulusal Varlık Fonu, çevresel, sosyal ve yönetim ilkeleri çerçevesinde yatırım yapmaktadır. Toplam 8 bin 800 halka açık şirkette yatırımı bulunan fon, dünya hisse senedi piyasasının yüzde 1,5’ine sahiptir. Fonun etik ilkeleri, sivil toplum örgütleri ve yatırımcılar tarafından yakından takip edilmektedir.
Etik Kurul, fonu işleten merkez bankası yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunarak şirketleri fon dışına çıkarmaktadır. Banka genellikle denetim kurulunun önerilerine uyarak hareket etmektedir. Norveç Ulusal Varlık Fonu, yatırımlarını yaparken etik değerlere bağlı kalmakta ve yatırım yapacağı şirketlerin uymalarını istediği ilkeler konusunda kararlılıkla hareket etmektedir.