OECD bünyesindeki Rüşvetle Mücadele Grubu’nun (WGB) raporuna göre Türkiye, rüşvetle mücadele konusundaki tavsiye ve kriterlere uymadığı ve taahhütlerini yerine getirmediği belirtilmiştir. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, iktidarın Türkiye’yi kara para ve suç örgütlerinin üssü haline getirdiğini ve kendi başarısıymış gibi gri listeden çıkışı övdüğünü ifade etmiştir. Ancak şimdi ise yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleden kaçındığına dikkat çekerek Türkiye’nin “rüşvet cenneti” olarak nitelendirildiğini vurgulamıştır.
Rapora göre Türkiye, 1997 yılında imzalanan ve Mart 2000’de yürürlüğe giren Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ne rağmen sadece 27 tavsiyeden üçünü uygulamıştır. Ayrıca, 2016 yılından bu yana WGB tarafından yakın izleme altında tutulmasına rağmen rüşvetin daha da arttığı belirtilmiştir. Türkiye’nin rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda ciddi eksikliklerle temel yükümlülüklere uymadığı ve sözleşmedeki taahhütleri yerine getirmediği kaydedilmiştir.
Medya üzerindeki kontrol nedeniyle rüşvet ve yolsuzluk haberlerinin sansürlendiği ve erişim yasağı getirildiği belirtilen raporda, Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının soruşturulmadığı ve savcılıkların yabancı rüşvet iddialarını dikkate almadığı vurgulanmıştır. Ayrıca, sıkça değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nun zimmete para geçirme, rüşvet ve yolsuzluk için uygun olduğu ve kamu ihalesi alan şirketlerden taahhüt alınmadığına dikkat çekilmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AKP-Erdoğan hükümetlerinde görev alarak servet affı ve varlık barışı yasalarının mimarı olduğu belirtilen rapor, Türkiye’nin kara para aklama ve suç örgütlerine hizmet ettiğini öne sürmektedir. Sonuç olarak, Türkiye’nin rüşvetle mücadele konusunda gerekli adımları atmadığı ve uluslararası standartları sağlamadığı raporla bir kez daha ortaya çıkmıştır.