İstanbul’da Orman Yangını Gönüllülerinin Önemi
Orman yangını gönüllüleri, orman yangınlarının kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynuyor. Çabaları ve oluşturdukları çemberlerle birçok orman yangını büyümeden kontrol altına alınıyor. Ormanları korumak için eğitimlere katılarak gönüllü olmaya hak kazanan binlerce kişi, ormanların geleceğe miras bırakılmasında önemli bir rol oynuyor.
Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencisi Furkan Şahin, arama kurtarma çalışmalarına 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketiyle başladı. İstanbul’da orman yangını gönüllüsü eğitimine katılan Şahin, şu anda üniversitenin arama kurtarma ekibi başkanı olarak görev yapıyor. Diğer bir gönüllü Rümeysa Özdemir ise saha çalışmalarının zorluğuna rağmen ekiple çalışmanın önemini vurguluyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Ömer Dinç, okulundaki arama kurtarma kulübünün başkanı olarak orman yangını gönüllüsü olarak görev yapıyor. Geçen sene Çanakkale yangınlarına koştuklarını ve bu sene Bolu Göynük’teki yangına da müdahale ettiklerini belirtiyor. Ona göre, asıl kahramanlar ise ormancılar.
Toplumsal Afet Platformu Genel Başkanı ve Yangın Eğitmeni Rezzak Elazat, 165 kişilik ekibiyle orman yangınlarına müdahale ediyor ve gönüllülere ihtiyaçlarının olduğunu vurguluyor. Gönüllülük aşamaları arasında başvuru formu doldurma, eğitimler ve sınavı başarıyla geçenlere yeterlilik belgesi verilmesi gibi adımlar bulunuyor.
Gönüllü olarak orman yangınlarına müdahale eden bu kişiler, hem topluma hizmet etmenin gururunu yaşıyor hem de doğanın korunmasına katkıda bulunuyor. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan gönüllüler, birlikten güç doğacağına inanıyorlar.