HABER7-ÖZEL
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan ile iş birliği stratejik ortaklık çerçevesinde 12 milyar avroluk bir anlaşma imzaladı. Yapılan ortak bildiri ile birlikte, Birleşmiş Milletler’in 4. Maddesi gereğince 541 ve 550 sayılı kararlarına atıfta bulunarak, bu ülkeler “güçlü taahhütlerimizi yineliyoruz” ifadesiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) “Kıbrıs’ın tek meşru hükümeti” olarak tanıdıklarını duyurdular.
Söz konusu beş ülke, BM’de yer alan bu kararları onaylayarak Türkiye’nin Kıbrıs’taki askeri ve siyasi varlığına karşı çıkmayı kabul etti. Böylece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını doğrudan ilgilendiren maddelere yönelik bir tutum alarak Türkiye’yi Kıbrıs’ta “işgalci güç” olarak resmen tanıma kararı aldılar. Bu gelişmeler, Türk dünyasında önemli yankılar uyandırdı.
Bu konuyla ilgili olarak, emekli büyükelçi Uluç Özülker, Türk DGS Birliği Başkanı ve Tümamiral Cihat Yaycı, Prof. Dr. Zakir Avşar ve Akşam Gazetesi yazarı Murat Özer, Haber7’ye özel değerlendirmelerde bulundu.
YAYCI: KIBRIS CUMHURİYETİ SIFATIYLA ATAMA YAPMALARI MANİDAR
Türk DGS Birliği Başkanı ve Tümamiral Cihat Yaycı, beş Orta Asya ülkesinin Güney Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne büyükelçi atamasının manidar olduğunu belirtti. 35 yıl aradan sonra Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla atama yapılmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Yaycı, “Bu Türk Devletler Teşkilatı’na üye dört devlet ve Tacikistan’ın da dahil olduğu beş ülkenin Güney Kıbrıs’a büyükelçi atamaları çok anlamlı. Bu ülkeler, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanmış ve 35 yıl sonra ilk kez Güney Kıbrıs’ın yönetimine büyükelçi atamışlardır.” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ İŞGALCİ SAYIYORLAR”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını tanımayan beş ülkenin büyükelçilik atamaları hakkında açıklama yapan Yaycı, “Bu devletler Kuzey Kıbrıs’ı tanımamış olsalar da, Türk diplomasisinin büyük başarısıyla aslında Güney Kıbrıs’ın yönetimini tanımıyorlardı. Ancak Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olan Kuzey Kıbrıs ile 12 milyar euro anlaşma yaparak, Güney Kıbrıs’a büyükelçi atama kararı aldılar. Bu atama, Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla yapıldığından, Güney Kıbrıs’ı Kıbrıs’ın tamamını temsil eden tek devlet olarak görmektedirler. Türkiye’yi ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yok sayarak “işgalci güç” olarak tanıyorlar. Bu, hem Türk Devletler Teşkilatı açısından bir kırılma, hem de Türk dış politikasında Kıbrıs meselesinde önemli bir kayıptır.” şeklinde konuştu.
Yaycı, yapılan bu hamlenin Avrupa Birliği veya Amerika’nın bir girişimi olmadığını, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin adımı olduğunu vurguladı. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletler Teşkilatı’ndaki geleceği gerçekten tartışmaya açılmıştır.” dedi.
AVŞAR: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DEĞERLENDİRİYOR
Prof. Dr. Zakir Avşar, durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini ve ani karar