1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. OSB’lerde Yıllık Kira Artışı %102’ye Ulaştı: İşte En Çok Artış Olan İller!

OSB’lerde Yıllık Kira Artışı %102’ye Ulaştı: İşte En Çok Artış Olan İller!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) iştiraki TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yıllık kira artışının ortalama %102 seviyesinde olduğunu açıkladı. Şirketin yaptığı araştırmaya göre, OSB’lerdeki yıllık kira değer artışı, değer değişimi, yapılaşma hakları ve doluluk oranları üzerinde duruldu. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sanayi yapılarına olan talebin artmasıyla arsa satış ve fabrika kira değerlerinde artış yaşandığını belirtti.

Maya, OSB’lerde yıllık ortalama kira artışlarının %102 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, bu artışların enflasyon oranının üzerinde olduğunu ifade etti. Özellikle Malatya, Konya, Antalya, Eskişehir ve Sakarya gibi illerde kira artışlarının öne çıktığını belirtti. Maya, fabrika kiralarındaki artışta arsa tahsislerinin tamamlanması, sınırlı fabrika arzı ve talep artışının etkili olduğunu söyledi.

Kira artışının en yüksek olduğu iller hakkında bilgi veren Maya, Antalya’nın artan nüfusu ve sanayisinin etkisiyle kira artışlarının yüksek olduğunu söyledi. Özellikle Kocaeli ve Sakarya gibi Marmara Bölgesi illerinde artış seviyelerinin dikkat çektiğini belirtti. İç Anadolu Bölgesi’nde ise Konya ve Eskişehir’de talep artışının kira artışlarını etkilediğini belirtti. Maya, OSB’lerdeki yatırımların geri dönüş sürelerinin ortalama 17,5 yıl olduğunu ifade etti.

Arsa değer artışlarının yıllık %92 olduğunu belirten Maya, bu artışta doluluk oranının yüksek olması, sınırlı arsa arzı ve talep artışının rol oynadığını dile getirdi. İzmir, Manisa, Antalya, Ankara ve Eskişehir gibi illerde talep artışının etkili olduğunu vurgulayan Maya, bu illerde piyasanın daha oturmuş olduğunu ve artış oranlarının daha düşük olduğunu belirtti.

Doluluk oranlarının organize sanayi bölgelerinde talebin bir göstergesi olduğunu belirten Maya, düşük doluluk oranlarının ise talebin zayıf olduğunu göstermediğini söyledi. Geçen yıl 8 OSB’nin doluluk oranlarının düşük kaldığını ifade eden Maya, Konya OSB’de doluluk oranının %100’e ulaştığını belirtti. Marmara Bölgesi’nde yüzde 137 ile en yüksek kira artışının yaşandığı Sakarya’da doluluk oranının %90 seviyesinde olduğunu kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
OSB’lerde Yıllık Kira Artışı %102’ye Ulaştı: İşte En Çok Artış Olan İller!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin