1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Otomobil Piyasasında Rekor Talep Artışı: Ortalama Fiyatlarda Ilımlı Artış Devam Ediyor

Otomobil Piyasasında Rekor Talep Artışı: Ortalama Fiyatlarda Ilımlı Artış Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) hazırladığı “Otomobil Piyasası Görünümü” raporunu paylaştı. Rapor, ağustos ayı verileri incelenerek oluşturulmuştur. Otomobil talep endeksinin temmuza kıyasla yüzde 5,9 arttığı ve geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 22,6 daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı da 0,8 puan artarak yüzde 20,3’e yükselmiştir.

Reel fiyatlar incelendiğinde, ortalama otomobil reel fiyatının 14 aydır düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir. Reel fiyat endeksi temmuza kıyasla yüzde 2,1 azalarak 161,4’e gerilemiş ve yıllık değişim oranı Ağustos’ta yüzde -37 olarak kaydedilmiştir. 2023 Mayıs’ta yüzde 47,9 olan değişim oranı, takip eden aylarda azalarak 2024 Temmuz’da yüzde -41,1’e düşmüştür.

Ortalama otomobil fiyatlarında ağustos ayında 862 bin 232 lira olan ortalama otomobil fiyatı, bir önceki aya kıyasla bir miktar artarak 865 bin 433 liraya yükselmiştir. Yıllık bazda ise ortalam otomobil fiyatı yüzde 4,2 azalmıştır. Talep göstergesindeki artış ise hem bayram dönüşü hem de otomobil firmalarının Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemeleri nedeniyle başlattığı kampanyalar sayesinde yükselmiştir. Bu ivme ağustos ayında da devam etmektedir.

Otomobil talep endeksi Ağustos’ta Temmuz ayına göre yüzde 5,9 artarken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,6 daha yüksek görülmektedir. Satılan otomobil sayısının ilan sayısına oranı da artarak yüzde 20,3 olarak kaydedilmiştir. Satılan otomobil sayısının yüzde 3 artış gösterdiği ve ilan sayısının yüzde 1 azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, kapatılan ilan yaşı da bir önceki aya göre 2,6 gün azalarak 23 güne düşmüştür.

Otomobil piyasasındaki canlılık göstergelerinden biri olan kapatılan ilan yaşı ağustos verilerine göre azalarak 23 gün olmuştur. Bu durum, piyasadaki hareketliliğin devam ettiğini göstermektedir. Enflasyondan arındırılmış ortalama otomobil fiyatlarında 14 aylık düşüş devam ederken, talep göstergelerindeki ivme yukarı yönlü seyretmektedir. Bu veriler, otomobil piyasasının güncel durumu hakkında önemli ipuçları vermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Otomobil Piyasasında Rekor Talep Artışı: Ortalama Fiyatlarda Ilımlı Artış Devam Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin