Araç kullanırken bazen yola güvenli bir şekilde devam ederken, nasıl yaptığını hatırlamazsınız. Bu durum tehlikeli gibi görünse de asıl tehlike, direksiyon başında uykuya dalma olabilir. Bu durumlarda ne yapılmalı? Liv Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, otomobil hipnozu ile yorgun sürüş arasındaki farkı açıklayarak otomobil hipnozu konusunda önerilerde bulundu.
Prof. Dr. Öztürk, otomobil hipnozunun, aracı güvenli bir şekilde sürerken ancak nasıl yaptığını hatırlamayan bir trans benzeri durum olduğunu belirtiyor. Sürücülerin kısa veya uzun mesafelerde otomobil hipnozu yaşayabileceğini belirten Öztürk, otomobil hipnozu ile yorgun sürüş arasındaki farkı şöyle açıklıyor: “Otomobil hipnozu, otomatiklik kavramının bir örneğidir. Otomatiklik, bilinçli olarak düşünmeden eylemleri gerçekleştirme yeteneğidir. Tamamen uyanıkken otomatiklik deneyimi yaşamak mümkündür. Otomatik sürüş tehlikeli görünse de aslında bu durum, profesyonel veya yetenekli sürücüler için bilinçli sürüşten daha etkili olabilir. Yorgunken araç kullanmak ise uykuya dalmaya neden olabilir ve bu da tehlikeli bir durumdur.”
UZUN SÜRÜŞLER İÇİN ÖNERİLER:
– Gündüz saatlerinde araç kullanmak yorgun sürüşü önler çünkü ışıklı ortamlarda insanlar daha uyanık olurlar.
– Kahve içmek, uykululukla savaşarak beyne enerji verir.
– Atıştırmalıklar anında enerji sağlar ve dikkati toplamanıza yardımcı olur.
– İyi bir pozisyon almak, kan akışını artırarak konsantrasyonu korur.
– Aracın içini soğutarak, rahatsızlık hissi ile uykuya dalmanızı önleyebilirsiniz.
– Müzik dinlemek sizi rahatlatırken, sohbet etmek daha fazla konsantrasyon gerektirir.
– Yolculuk esnasında durun ve mola verin.
– Günün ilerleyen saatlerinde başlayan yolculuklardan önce kestirme yaparak uykuya dalmanızı engelleyin ve uykululuk yapan ilaçlardan kaçının.