Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından her yıl düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nin 30’uncusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Başiskele ilçesinde bir otelde gerçekleştirildi. Ödül törenine Bakan Özhaseki’nin yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KSO yöneticileri ve davetliler katıldı. Tören kapsamında 5 firmaya ödüller verildi.
Bakan Özhaseki, konuşmasında bakanlık olarak üzerlerindeki ağır yükün farkında olduklarını belirterek, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği alanlarının her birinin ayrı öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca deprem riski ve hazırlık çalışmalarıyla ilgili yaşanan zorlukları da dile getirdi.
Özhaseki, Türk milletinin Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine imza attığını ancak cumhuriyet döneminde şehirlerin isimlendirme sorununa dikkat çekti. İnşa edilen yapıların kimliksiz ve sağlıksız olduğunu belirterek, gelecekteki medeniyetin nasıl oluşacağı konusunda belirsizlikler olduğunu dile getirdi.
Deprem gerçeğiyle yüzleşmek gerektiğini vurgulayan Özhaseki, Türkiye’de belirlenen 485 fay hattının henüz kırılmamış olduğunu ve ne zaman ve hangi şiddette kırılacağının kestirilemediğini söyledi. Geçmişte yaşanan depremlerin hala izlerini taşıdıklarını ve bunların onarılması için büyük çaba harcadıklarını ifade etti.
Müsilaj sorununa da dikkat çeken Bakan Özhaseki, deniz kıyısındaki kentlerin atıklarıyla denize verdiği kirliliğin biyoçeşitliliği, canlıları ve çevreyi olumsuz etkilediğini belirtti. Bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Özhaseki, yakın gelecekte hayata geçirilecek projelerden bahsederek, Denizler Halkındır projesinin vatandaşların denize rahatça ulaşabilmesini sağlayacağını, mapa şamandıra projesi ile denizlerdeki kirliliği önleyeceklerini ve depozito sistemi projesiyle ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayacaklarını dile getirdi.
Bu proje kapsamında 0-1 litre ile 3 litrelik ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayacaklarını ve vatandaşların bu sayede ambalajlarını geri dönüşüme kazandırabileceklerini söyledi.
Özhaseki, Türkiye’nin günlük 20 milyar ambalaj atığı ürettiğini belirterek, bu atıkların doğaya verdiği zararın önüne geçmek amacıyla depozito sistemi projesini hayata geçireceklerini açıkladı. Bu sayede ambalaj atıklarının geri kazanım oranının artması hedefleniyor.