Plastik Kirliliği ile Mücadele Konusunda Hükümetlerarası Müzakereler Komitesi (INC), plastik kirliliğini ele almak amacıyla beşinci ve son oturumunu 25 Kasım-1 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Bu toplantıda, dünya genelinde plastik kirliliğinin etkileri ve mücadele yolları üzerine kapsamlı tartışmalar yapılması planlanıyor.
İSTANBUL (İGFA) – Plastik kirliliği, gezegenimizin ekosistemlerine ve yaban hayatına ciddi zararlar vermeye devam etmekte; ayrıca iklim değişikliği üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Devletler, INC-5 için hazırlık yaparken, bu olumsuz etkileri gidermek için güçlü ve etkili çözümler geliştirmek adına bir araya gelecekler.
Bu bağlamda, çevre alanında faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Busan, Güney Kore’de ev sahipliği yapacak olan INC-5 öncesinde plastik kirliliğine karşı etkili ve bağlayıcı bir uluslararası anlaşma talep ediyor. Çöpüne Sahip Çık Vakfı, Greenpeace Türkiye, Plastiksiz Türkiye Platformu, TEMA Vakfı, TÜRÇEV ve WWF-Türkiye gibi kuruluşlar, bu hedef doğrultusunda etkili mücadele yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Toplantıda, Türkiye’nin plastik kirliliği ile mücadele etmek amacıyla atması gereken adımlar konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi ilgili kurumlara çağrıda bulunulacak. Bu sivil toplum kuruluşları, Türkiye delegasyonunun müzakere masasına 4 temel talebi taşımayı planlıyor.
TOPLANTIDA GÜNDEME GELECEK DÖRT BAŞLIK:
- Plastik üretiminde azaltım: Plastik üretiminin azaltılması, çevresel etkilerin minimize edilmesi açısından kritik bir aşamadır. Üretimin azaltılması, bina sektöründen tarıma, birçok alanda uygulanabilir çözümler gerektirmektedir.
- Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması: Küresel yasakların getirilmesi ve en zararlı plastiklerin ile bunlara bağlı kimyasalların kademeli olarak ortadan kaldırılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
- Plastik atık ithalatının yasaklanması: Plastik atıkların ülke dışından ithal edilmesinin kademeli olarak yasaklanması, yerel çözümler geliştirilmesi açısından önemli bir adımdır.
- Sivil toplumun güçlendirilmesi ve katılımı: Sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve bilgi akışının artırılması, kirlilikle mücadelede daha etkili sonuçlar elde edilmesinde büyük bir rol oynayacaktır.
Bu gündem maddeleri, INC-5 toplantısında belirli bir plan üzerinde tartışılacak ve bu konuda alınacak kararların gelecekte plastikte geri dönüşüm ve sürdürülebilir çözümler üzerine olumlu etkiler yaratması beklenmektedir.
Özetle, plastik kirliliği küresel bir sorun olma özelliğini korurken, uluslararası iş birliği ve etkili yasaların oluşturulması bu konuda atılacak en önemli adımlar arasında yer alıyor. INC-5, plastik kirliliği ile mücadelede tarihi bir dönüm noktası olabilir.