DEÜ Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’ndeki son depremi analiz etti. Sözbilir, Midilli Adası’nın güneyi merkezli 4,5 büyüklüğündeki depremin Midilli fay hattında gerçekleştiğini belirtti. Bu depremin doğu-batı uzantılı ve eğim atımlı bir normal faydan kaynaklandığını belirten Sözbilir, Midilli fayının daha önce 2017 yılında 6,2 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlattı. İzmir’de şiddetli hissedilen bu depremde can ve mal kaybı yaşanmamıştı. Bugünkü depremin ise aynı hat üzerinde gerçekleştiğini ve 2017 depreminin artçısı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Sözbilir, Midilli fayının İzmir için potansiyel tehlike oluşturabileceğini belirtti. Kenti çevreleyen 100 kilometrelik alanda 30 civarında aktif fay olduğuna ve ildeki diri ve potansiyel diri fay sayısının 17 olduğuna dikkat çekti. MTA’nın yayımladığı Türkiye Diri Fay Haritası’nda bu fayların işaretlendiğini belirten Sözbilir, İzmir ve çevresinde yeni aktif faylar bulunduğu yönündeki görüşlerin doğruluk payı olmadığını söyledi. Sözbilir, İzmir ve yakın çevresinin deprem tehlike düzeyinin 2011’den beri değişmediğini ifade etti. Bornova Ovası ve kıyıda bulunan fayların aktif olma olasılığının bulunmadığını savundu.
Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki deprem riski konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Deprem bilincinin arttırılması, güvenli yapılaşma standartlarının uygulanması ve deprem için acil müdahale planlarının oluşturulması önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, jeolojik izleme ve araştırmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Sözbilir, depremlerin kaçınılmaz olduğunu ancak zararlarının en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını söyledi. Sözbilir, İzmir ve çevresindeki fay hatlarındaki hareketlilikleri yakından izleyerek gelecekte olası depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.