1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Prof. Dr. Mustafa Sarı: “Marmara Denizi’nin Yüzeyini Kaplayan Müsilaj Geri Döndü!”

Prof. Dr. Mustafa Sarı: “Marmara Denizi’nin Yüzeyini Kaplayan Müsilaj Geri Döndü!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Erdek Körfezi’nde dalış yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun geri döndüğünü belirtti. 23 Ekim 2024 tarihinde yapılan kontrol dalışında, müsilajın 10 metreden başlayarak 15 metreye kadar uzandığı, 25 Ekim’deki dalışlarda ise 10 metreden 24 metreye yayıldığı belirlendi. Deniz suyu sıcaklığının, uzun yıllar ortalamasından 2 derece daha yüksek olduğu tespit edildi. Sarı, müsilajın çoğunluğunun tek hücreli alglerin aşırı çoğalması sonucunda suya salgıladıkları polisakkaritlerden oluştuğunu ve deniz ekosistemine ciddi zararlar verdiğini söyledi. Müsilaj oluşumunun Marmara Denizi’nde genellikle ekim ayında başladığı ve kış boyunca devam ettiği biliniyor.

Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının yüzde 55’inin arıtıldığı ancak geri kalan kısmının denize bırakıldığı belirtiliyor. Sanayi atıklarının da çok az bir kısmının arıtıldığı ve tarımsal faaliyetlerin denize zarar veren atıklarının miktarının oldukça yüksek olduğu vurgulanıyor. Müsilaj oluşumunun engellenmesi için Marmara Denizi’ndeki atık yükünün azaltılması gerektiği ön plana çıkıyor. 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı’nın etkili bir şekilde hayata geçirilemediği ve deniz kirlilik yükünün azaltılamadığı belirtiliyor. Bu durumun, müsilajın tekrar ortaya çıkmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Merkezi ve yerel yönetimlerin acil olarak harekete geçerek Marmara Denizi’ndeki kirlilik kaynaklarını kontrol altına alması gerektiği vurgulanıyor. Nilüfer Çayı, Gönen Çayı, Ergene Nehri gibi akarsulardan salınan atıkların durdurulması, deşarj limitlerinin düzenlenmesi ve denetimlerin artırılması gerektiği üzerinde duruluyor. Müsilajın olumsuz etkilerini azaltmak için arıtılmamış atık deşarjının durdurulması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği önemle vurgulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Prof. Dr. Mustafa Sarı: “Marmara Denizi’nin Yüzeyini Kaplayan Müsilaj Geri Döndü!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin