1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal: “Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda Önemli Açıklamalarını Yaptı”

Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal: “Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda Önemli Açıklamalarını Yaptı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Gürdal, “1-31 Ekim tarihlerini ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kutluyoruz. Normalde tüm kanserleri yılda bir gün kutluyoruz. Diyoruz ki ‘bugün prostat kanseri günü’, ‘bugün akciğer kanseri günü’ ama 1 ay boyunca Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser, bu çok önemli. Ama bence daha önemlisi taranabilen bir kanser türü. Akciğer kanseri de erkekler arasında en sık görülen kanser türü ama onun için farkındalık etkinlikleri gerçekleştirip, tarayamıyoruz. Taramanın önemi çok büyük. ‘Taramanın ne önemi var? Neden bu kadar taramalara gidelim? Şikayetiniz yokken bu tetkikleri yaptırın, gelip mamografi çektirin. Hatta bazen şikayeti varken bile insan doktora gelmiyor. Gelmesi gerekenler, taramak için, şikayetiniz olmadan geldiğinizde evre 0, evre 1 düzeyinde bu kanserleri yakalıyoruz. Evre 0, evre 1 düzeyinde yakaladığımız kanserler yüzde 99-100 yaşam oranına sahip. Çok yüksek bir oran” şeklinde konuştu.

Gürdal, bu ayın en etkileyici farkındalık gösterisini Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar’ın gerçekleştirdiğini belirterek, “Ülkemiz için meme kanserine dikkat çekmek en önemlisini, en cesurunu, en yüreklisini ilimiz milletvekili Sayın Nurten Yontar göstermiştir. Kendisi sürecini, yüreğini, cesaretini ortaya koyarak mecliste konuyu dile getirmiştir. Farkındalığın ne kadar kritik olduğunu bu önemli platformda vurgulayarak Meclis’teki meslektaşlarını selamlamış. Çok etkili bir farkındalık etkinliğine imza atmıştır” dedi.

Erkeklerin de bu kanser türüne dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Gürdal, “Farkındalığın az olduğu bir grup erkek var. Erkekler meme kanserine yakalanabileceğini hiç düşünmüyorlar. Gerçek şu ki, erkekler de meme kanseri olabilir. İhtimal düşük olsa da günümüzde artış göstermektedir. Erkekler eline bir şey geldiğinde kanser olabileceğini düşünmeyip, ihmal ediyorlar. Kadınlar aynı durumda hemen doktora başvururken, erkekler genellikle evre 2 ve 3 olarak gelmektedir. Erkekler de erken teşhis ile daha iyi bir tedavi şansına sahip olabilirler” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal: “Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda Önemli Açıklamalarını Yaptı”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin