1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Prof. Dr. Ziyadin Çakır: “Malatya’daki Büyük Depremin Zararı Yok!”

Prof. Dr. Ziyadin Çakır: “Malatya’daki Büyük Depremin Zararı Yok!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, saat 10.46’da Malatya Kale merkezli meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Depremin meydana geldiği yerin nispeten kırsal kesim olduğunu belirten Çakır, bu sebeple ciddi zarara yol açmadığını vurguladı. Depremin Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın bir noktada gerçekleşmesi durumunda hasarlı binaların yıkılmasına neden olabileceğini belirtti.

Türkiye’de 6 büyüklüğündeki depremi üretebilecek yüzlerce fay hattının olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Malatya’da yaşanan depremin 2023 yılındaki Kahramanmaraş depremlerinin bir artçı depremi olabileceğini söyledi. Ancak depremin büyüklüğüne bağlı olarak 5 civarında artçı depremlerin oluşabileceği uyarısında bulundu. Çakır, Türkiye’nin herhangi bir yerinde benzer büyüklükte bir depremin meydana gelebileceğini çünkü ülkede yüzlerce fay hattının olduğunu ifade etti. Zararın kırsal kesimde olmasının avantaj olduğunu ancak büyük şehirlere yakın bir konumda gerçekleşmesi durumunda hasarlı binaların yıkılmasına yol açabileceğini dile getirdi.

Vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini vurgulayan Çakır, panik yapmamaları gerektiğini ve hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini söyledi. Bölgede büyük bir yıkıcı deprem olmasının beklenmediğini ancak 6,0, 5,0 ve 5,5 büyüklüğündeki depremlerin meydana gelebileceğini ifade etti. Yıkılmamış hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Depreme dayanıklı şehirler inşa etmenin önemine değinen Çakır, Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu ve yer bilimlerinin artık yapacak fazla bir şey bulunmadığını belirtti. Fay hatlarının büyük bir bölümünün haritada olduğunu ancak henüz keşfedilmemiş birçok fay hat bulunduğunu ifade etti. Bu tür fay hatlarının 6 büyüklüğündeki depremleri üretebileceğini ve önlem alınmadığı zaman etkili olabileceğini belirtti. Yapılması gerekenin depreme dayanıklı şehirler inşa etmek olduğunu ve yönetmeliklere uyulması durumunda bile 7,0 büyüklüğündeki bir depremin binaları yıkamayacağını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Prof. Dr. Ziyadin Çakır: “Malatya’daki Büyük Depremin Zararı Yok!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin