Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin‘in, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) müsteşarı olduğu dönemde, 14 Mart 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) çıkarılan 6528 sayılı yasa ile eğitim sistemine “Proje Uygulayan Eğitim Kurumu” kavramı eklendi. Bu yeni düzenleme, birçok köklü okulu, özellikle liseleri, proje okulu statüsüne dahil etti. Bu uygulamanın devamında bazı mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liseleri de projeye dahil edildi.
Proje okulu statüsü kazanan okullarda öğretmen ve idareci atamaları, sınavsız bir şekilde doğrudan Millî Eğitim Bakanı’nın yetkisinde oldu. Bu durum, proje okulları statüsü kazanan okullardan yüzlerce öğretmenin ve idarecinin ayrılmasına sebep oldu. Ayrıca, taban puan şartı sağlanmadan nakil uygulamalarına izin verilerek, düşük puanlı öğrencilerin köklü okullara girmesi sağlandı.
BİNLERCE ÖĞRETMENİN YERİ BİR ANDA DEĞİŞTİRİLDİ
14 Mart 2014 tarihi itibarıyla proje okullarında gerçekleşen atamalar, sık sık ‘torpil’ iddialarıyla gündeme gelmeye başladı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın gerekçesi olmadan yaptığı atamalar sonucunda, 8 Nisan’da yer değişiklikleri yaşandı ve bu durum binlerce öğretmenin mağduriyetine yol açtı. Türkiye’nin en köklü okullarındaki birçok öğretmenin yerlerinin bir anda değişmesi gündeme geldi.
Gerekçesiz atamaların yaşandığı birçok eğitim kurumunda, ‘yandaş sendika referansıyla öğretmenlerin kayırıldığı’ iddiaları öne çıktı. Örneğin, İzmir Atatürk Lisesi’nde görev yapan 90 öğretmenden 60’tan fazlasının atama talepleri karşılanmadı. Gebze’deki bir eğitim kurumunda ise okul müdürü, atama talep ettiğinde ‘unutuldu’ yanıtını aldı ve kadrosu boş kaldı.
ÖĞRENCİLER ÖĞRETMENLERİ İÇİN EYLEMDE
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okullarının bahçesinde eylem yaptı. Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencileri, “karanlığa sırtımızı döndük” sloganıyla oturma eylemi düzenlerken, Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri ise ‘Maarif susar mı sandınız?’ pankartı açtı.
Adana’nın en iyi okullarından biri olan Adana Anadolu Lisesi’nde öğretmenler yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle ifade etti:
“Proje okullarında 4 yılını tamamlayan öğretmenler için yer değişikliği yapılacağı belirtilmişti. Hepimize tayin istettiler. Bizler de okulumuzda çalışan 30 yıllık, 20 yıllık, 7-8 yıllık öğretmenlerle beraber tayin istedik. Ancak alanda sıkıntılar yaşanıyor.”
‘EĞİTİM-BİR-SEN’LİLERİN İSİMLERİ BAKANLIĞA GÖNDERİLMİŞ’
Bir grup öğretmen, “Eğitim Bir-Sen’liler Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak, bakanlığa tüm Eğitim-Bir-Sen üyelerinin isimlerini göndermiş. Diğer sendikalara üye olan öğretmenler ise ‘tayininiz çıkmadı’ yanıtıyla bekletiliyor” dedi.
‘BİZ ÇALIŞTIK, SİZİN SENDİKALAR NEREDEYDİ?’ DEDİLER
Öğretmenler, “Eğer dört yıllık öğretmenler proje okullarından