1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Ramazan Ayında Türkiye’nin Gelenekleri: İşte Şehirden Şehire Farklılık Gösteren O İlginç Gelenekler!

Ramazan Ayında Türkiye’nin Gelenekleri: İşte Şehirden Şehire Farklılık Gösteren O İlginç Gelenekler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm İslam alemi hazırlıklarını yapmıştı. Niyetler edilmiş, oruçlar tutulmuştu. Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan ruhunu yansıtan ilginç geleneklerin canlılığı ise dikkat çekiciydi. Asırlardır devam eden Ramazan gelenekleri, şehirden şehire, yöreden yöreye farklılık gösteriyor ancak birçok ilde hala yaşatılıyor.

Amasya’da, 157 yıl öncesine dayanan müzikle iftar açma geleneği halen devam ediyor. Belediye bandosunun çaldığı popüler parçalar eşliğinde halk, iftarlarını açıp sahura kalkıyor. Erzurum’da ise, ilk defa oruç tutan çocuklara hediyeler verilmesi, nişanlı kızların evlerine iftarlık yemek ve hediye götürülmesi gibi gelenekler öne çıkıyor. Ayrıca her yıl ramazan ayında 1001 hatim okuma geleneği de sürdürülüyor.

Bursa, Ramazan eğlencelerinin vazgeçilmezi olan Karagöz ve Hacivat’ın doğduğu şehir olmasıyla biliniyor. Şehirde, iftar sonrası renkli eğlenceler Karagöz ve Hacivat oyunlarıyla devam ediyor. Konya’da ise, çocuklara öğle saatlerinde yemek verilerek oruca direk vurma geleneği hala devam ediyor.

Kütahya’da “Küpecik” adı verilen gelenek, Ramazan akşamlarında mahallelerde kapı kapı dolaşılarak bahşiş toplamak şeklinde sürdürülüyor. Siirt’te ise yaklaşık bin yıllık bir gelenek olan “Melede ateşi” her yıl Ramazan’da yaşatılıyor. Gaziantep’te ise ramazan kahkesi yapma geleneği hala devam ederken, komşular arasında yemek paylaşma ve sahurda davulcuların dolaşarak bahşiş toplama gibi eski adetler zamanla kaybolmaya başladı. Geçmiş yıllarda sahur vaktinde kadınlar çiğ köfte yoğurur veya firik pilavı yaparak komşularına dağıtırlardı.

Türkiye’nin dört bir yanında sürdürülen bu gelenekler, Ramazan ayının coşkusunu ve birlik ruhunu yansıtmaya devam ediyor. Her biri farklı bir renk ve anlamla dolu olan bu gelenekler, İslam kültürünün zenginliğini ve dayanışma ruhunu en güzel şekilde yansıtıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ramazan Ayında Türkiye’nin Gelenekleri: İşte Şehirden Şehire Farklılık Gösteren O İlginç Gelenekler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin