1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Reel Kira Fiyatları Artmaya Devam Ediyor: İşte Son Durum!

Reel Kira Fiyatları Artmaya Devam Ediyor: İşte Son Durum!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile hazırlanan sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü – Mayıs 2024 raporu yayınlandı. Rapora göre, Türkiye geneli ve üç büyük şehirde Nisan ayından Mayıs ayına kadar olan dönemde cari kira fiyatlarında aylık enflasyondan daha fazla artış görüldü, bu da reel kira fiyatlarının arttığını gösterdi. Türkiye genelinde reel kira endeksi, 2017 Eylül ayında 100 olarak belirlenen seviyeye göre Haziran 2023’te 216,2 seviyesine ulaşarak zirveye çıktı ve sonrasında düşüş trendine girdi. Ancak son üç aydır reel kira endeksinde artış gözlemlendi.

Nisan 2024 ile Mayıs 2024 arasında ortalama metrekarelik kira fiyatları yüzde 6,9 artarken, aynı dönemde TÜFE yüzde 3,4 artış gösterdi. Bu durumda, reel kira fiyat endeksi 6,1 puan yükselerek 182,3 seviyesine ulaştı. 2017 Eylül’e göre ülke genelinde ortalama reel kira seviyesi yüzde 82,3 arttı. Ancak, ülke genelinde reel fiyatlarla kira ortalaması bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,6 düşüş gösterdi. İstanbul’da bu düşüş yüzde 13,3, Ankara’da yüzde 1,2 ve İzmir’de yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranlarında ise bir düşüş trendi sürdü. Mayıs ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 49,8’e geriledi. Bu dönemde İstanbul’da ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 213 TL, Ankara’da 163 TL ve İzmir’de 189 TL seviyesine ulaştı.

En yüksek yıllık ortalama cari kira artış oranları Erzurum, Şanlıurfa, Van, Mardin ve Balıkesir gibi illerde görülürken, en düşük artış oranları ise Malatya, İstanbul, Mersin, Antalya ve Muğla gibi illerde kaydedildi. Bu beş ildeki yıllık kira fiyatı artış oranı, TÜFE enflasyon oranından düşük seyretti. Dahası, Mayıs ayı verilerine göre bu illerdeki kira fiyatları TÜFE enflasyon oranının altında kaldı.

Sonuç olarak, sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü – Mayıs 2024 raporu, Türkiye genelinde kiralık konut piyasasının yaşadığı değişimleri detaylı bir şekilde ele alarak, sektördeki güncel durumu yansıtmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Reel Kira Fiyatları Artmaya Devam Ediyor: İşte Son Durum!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin