Ancak, proje başlangıçta planlandığı gibi ilerlemedi. DSİ tarafından yapılan açıklamada, sulama işinin maliyetinin 5 milyar 156 milyon 489 bin TL’ye yükseldiği belirtildi. Bu durum, proje maliyetinin ilk hesaplanan rakamın tam 14 katına çıkmasına yol açtı. Reyhanlı Baraj sulaması için ayrılan kaynakların beklenen verimi sağlamadığı, Hatay’ın tarımsal gelirinde artış yaşanmasının beklendiği ancak hâlen gerçekleşmediği görüldü.
Hatay’ın deprem sonrasında ekonomisini canlandırmak için büyük umutlarla başlanan Reyhanlı Baraj sulama projesi, gelir getirmeyen bir hayal haline dönüştü. Proje başlangıcından bu yana geçen 4 yıl içerisinde birçok öngörünün gerçekleşmediği ve bölgenin tarım arazilerinin beklenen modern sulamaya kavuşamadığı ortaya çıktı. DSİ’nin verdiği bilgilerin aksine, tarım arazilerinin sulanmasıyla sağlanacak 136 milyon 300 bin TL’lik yıllık artış da gerçekleşmedi.
Son ihaleyle birlikte, Reyhanlı Baraj sulama projesinin tamamlanması için belirlenen süre 1.095 gün olarak planlandı. EMBA Madencilik ve ÖZARAS Grup ortaklığı tarafından yapılan 4 milyar 797 milyon 284 bin TL’lik ihaleyle projenin tamamlanması hedeflendi. Ancak, projenin bugüne kadar maliyetinin artması ve beklenen gelirin gerçekleşmemesi, Reyhanlı Baraj sulaması projesinin başarısızlığının bir göstergesi olarak dikkat çekmektedir.
Tüm bu gelişmelerle birlikte, Reyhanlı Baraj sulaması projesinde yaşanan maliyet artışları ve beklenen verimin gerçekleşmemesi, Hatay’ın tarımsal alanda yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir. DSİ, TOKİ ve ilgili diğer kurumlar arasındaki iş birliği ve koordinasyonun daha etkili bir şekilde sağlanması gerektiği, benzer projelerin hayata geçirilirken daha dikkatli ve detaylı bir planlamanın yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Hatay’ın tarımsal potansiyelinden tam anlamıyla faydalanabilmesi ve ekonomik yönden güçlenmesi için Reyhanlı Baraj sulama projesinin biran önce tamamlanması ve beklenen verimin elde edilmesi önem arz etmektedir.