1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Rize’de Çevre Mücadelesi Kazandı: Mahkeme Cengiz İnşaat’ı Durdurdu!

Rize’de Çevre Mücadelesi Kazandı: Mahkeme Cengiz İnşaat’ı Durdurdu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Eskincedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağı projesine karşı yöre halkı ve avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, 21 Ocak 2021’de alınan “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararına karşı Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Avukat Okumuşoğlu, mahkemenin ilk başta lehlerine karar verdiğini ancak Cengiz İnşaat’ın sunduğu özel rapor sonrasında kararın değiştiğini belirtti. Bunun üzerine dava temyiz edildi ve Danıştay’ın kararı bozmasıyla yeni bir heyet daha keşif yaptı ve sonunda “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi.

Rize İdare Mahkemesi’nin yeni kararıyla birlikte Cengiz İnşaat’ın projesi durduruldu ve o bölgedeki faaliyetlerine son vermesi gerekti. Avukat Okumuşoğlu, Cengiz İnşaat’ın bölgeyi eski haline getirmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını ve Ulaştırma Bakanlığı’na bu konuda örnek olacak bir rehabilitasyon merkezi kurulması için mücadele edeceklerini belirtti. Ayrıca, İkizderelilerin ve diğer yurttaşların bu hukuk mücadelesinde destek olmalarını istedi.

Rize İdare Mahkemesi’nin kararında, Cevizlik ve Gürdere Köyü mevkiindeki Cevizlik Bazalt Ocağı Projesi ile ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Mahkeme, bu kararın iptaline karar verdi ve Danıştay nezdinde temyiz yolunun açık olduğunu duyurdu.

Sonuç olarak, Rize İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla birlikte Cengiz İnşaat’ın taş ocağı projesinin durdurulması ve bölgenin eski haline getirilmesi gerektiği belirlendi. Bu kararın, doğal yaşam alanlarını korumak ve çevreye duyarlılık konusunda önemli bir adım olduğu vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rize’de Çevre Mücadelesi Kazandı: Mahkeme Cengiz İnşaat’ı Durdurdu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin